ekbiastes_2012_01_21_02.jpg

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται, σήμερα, 14 άτομα, που κατηγορούνται ως μέλη κυκλώματος τοκογλύφων και εκβιαστών, με θύματα δεκάδες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στο χώρο των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης. >>>

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, ενώ στο κύκλωμα φέρονται να συμμετέχουν γνωστοί Θεσσαλονικείς μεταξύ των οποίων ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ, δύο τραπεζικοί, ένας δημοσιογράφος, ένας δικηγόρος και ένας απότακτος αστυνομικός.

Η εγκληματική οργάνωση, όπως χαρακτηρίζεται και στη δικογραφία, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στις 17 Ιανουαρίου του 2012.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που επικυρώθηκε με αντίστοιχο του Συμβουλίου Εφετών, αναφέρεται πως το κύκλωμα δρούσε επί εννέα χρόνια. Προσδιορίζει πως τα κέρδη από τοκογλυφικές συναλλαγές είναι κατ’ ελάχιστο 1,2 εκατομμύριο ευρώ και δεν υιοθετείται ο υπολογισμός των 40 και πλέον εκατομμυρίων που αναφερόταν στο κατηγορητήριο του ανακριτή.

Πάντα σύμφωνα με το βούλευμα, τουλάχιστον 53 άτομα είχαν οικονομικές συναλλαγές με το κύκλωμα των τοκογλύφων, οι οποίοι δάνειζαν με ποσοστό ωφελήματος 5% έως 15% μηνιαίως. Ο δε, Μάρκος Καραμπέρης, χαρακτηρίζεται ως ο έχων «το γενικό πρόσταγμα, εκείνος που οργάνωνε και έδινε τις γενικές κατευθύνσεις αναφορικά με την επιχειρησιακή δράση των άλλων μελών αυτής της εγκληματικής ομάδας, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του, που ήταν μέλη αυτής, ενεργούσαν υπό τις εντολές του».

Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι ο Γιώργος Αποστολάκης, ο οποίος εκδίκασε και την υπόθεση της υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην έδρα θα είναι οι εφέτες Αλεξάνδρα Μπέλμπα και Μαρί Δεργαζαριάν κι ο αντεισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος.