xrima_01Ο δήμος Παύλου Μελά επιστρέφει, σε πολίτη, ποσά που κατέβαλε για δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και τέλος ακίνητης περιουσίας, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. >>>

 

Αν ανήκετε κι εσείς στην ίδια κατηγορία, μπορείτε να πάρετε πίσω τα χρήματά σας: Αν δε δέχεται ο δήμος σας να σας δώσει πίσω ό,τι δώσατε στηριζόμενοι σε παλιότερη δήλωσή σας, με λάθος στοιχεία, διαβάστε τι έγινε στην περίπτωση του πολίτη από το δήμο Παύλου Μελά και ακολουθήστε, κατά γράμμα, τις ενέργειές του. Αρκεί να έχετε… δίκιο και να σας επιβάλλονται μεγαλύτερα τέλη από το κανονικό. Το δίκιο σας θα το κερδίσετε όπως και ο συγκεκριμένος δημότης:

Ο πολίτης ζήτησε τα χρήματά του, αλλά ο δήμος επικαλέστηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί μη επιστροφής των ποσών αυτών σε όλες τις περιπτώσεις που οι διαφορές στην χρέωση προκύπτουν από μεταγενέστερες τροποποιητικές δηλώσεις πολιτών και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα της υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος πολίτης είχε δηλώσει, με νέα βεβαίωσή του, λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για την ακίνητη περιουσία του.

Μετά την άρνηση του δήμου, ο πολίτης προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίς υποστήριξε ότι κρίσιμο στοιχείο για την επιβολή των δημοτικών τελών και φόρων είναι τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του χώρου και όχι αυτά που αποτυπώνονται στη δήλωση του υπόχρεου.

Ο δήμος αντέτεινε ότι για την είσπραξη των ποσών αυτών υπήρχε νόμιμος τίτλος βεβαίωσής τους κατά το χρόνο καταβολής τους, που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ήταν η υπεύθυνη δήλωση εμβαδού του ακινήτου. Ο Συνήγορος του Πολίτη επανήλθε και επισήμανε ότι υφίσταται νόμιμος μεν, αλλά εσφαλμένος τίτλος βεβαίωσης κι ότι έπαψε να υφίσταται η σχετική υποχρέωση του πολίτη, μετά τη διόρθωση της επιφάνειας του ακινήτου με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τέλος, η αρχή σημείωσε ότι ο δήμος κατέστη αδικαιολόγητα πλουσιότερος, εισπράττοντας τέλη και φόρους επί επιφάνειας μεγαλύτερης από την πραγματική.