thouli sidiropoulou_01.jpg

Της ΘΟΥΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αποτέλεσε μοναδικό φαινόμενο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Γιατί ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που διαμορφώθηκε ένα μαζικό σοσιαλιστικό Κίνημα με μια εκλογική βάση, που …»

διαπλάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Είναι γι αυτό σαφές, ότι το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε σε μια ιστορική αναγκαιότητα.

Το αξιοσημείωτο όλων είναι, ότι το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε την εντυπωσιακή άνοδό του χωρίς καμιά παρέκκλιση από τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του. Με απόλυτη συνέπεια έμεινε πιστό και αμετακίνητο στις βασικές αρχές και τους στόχους της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, που προσδιόριζαν τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό του.

Συνοψίζονταν στο τρίπτυχο: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση του Έλληνα εργαζόμενου, δηλαδή ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας. Και όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου : «Η επίτευξη αυτών των στόχων αποτελεί μια ενιαία ιστορική διαδικασία. Δηλαδή η επίτευξη οποιουδήποτε από τους τρεις στόχους προϋποθέτει την επίτευξη και των άλλων δύο».

Απέναντι σε μια Δεξιά, που κατείχε την εξουσία για μισό τουλάχιστο αιώνα. Στο όνομα της εξυπηρέτησης των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της εγχώριας και της ξένης ολιγαρχίας. Υπέρ των γεωπολιτικών συμφερόντων των ‘’προστάτιδων’’ δυνάμεων της χώρας μας. Ερήμην της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, των μη προνομιούχων. 

Στις εκλογές του 1981 ήρθε η νίκη του ΠΑΣΟΚ, γιατί η ΑΛΛΑΓΗ είχε γίνει πια προϋπόθεση, ο όρος για την εθνική μας επιβίωση. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο όρος για την ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ μας είναι η ΑΛΛΑΓΗ Τώρα – Παντού - Σε Όλα.

Αντίθετη στην λαϊκή βούληση και εντολή, η πολιτική συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ οδηγεί τους Έλληνες εργαζόμενους σε μαζικές απολύσεις.

Η Ελληνική Δημοκρατία κι η Δικαιοσύνη αντικαθίσταται καθημερινά από την Δημοκρατία των Αναγκαστικών Διαταγμάτων της Τρόϊκας και των Μνημονίων. Η ανεργία  καταστρέφει τα ελληνικά νιάτα. Η ανυπαρξία στοιχειώδους σχεδιασμού με την συχνή εναλλαγή δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων, που αλληλοαναιρούνται, συνθλίβει οριστικά τα 2/3 των Ελλήνων. Η βαθιά διάβρωση της αντίληψης του κυβερνητισμού, με ένα πολιτικό προσωπικό, που δείχνει να ζει σε Εικονική Πραγματικότητα ενώ συγκροτείται και κυριαρχείται από τις εμμονικές ιδέες της εξουσιομανίας και της εξουσιολαγνείας, ακολουθεί την χώρα στην πλήρη αποδιάρθρωση της.

Η παντελής στασιμότητα κάθε παραγωγικής επένδυσης στον δημόσιο και στο ιδιωτικό τομέα και η παντελής έλλειψη κάθε συντονισμού κοινής δράσης μας με τους Ευρωπαίους του Νότου διακινδυνεύει τον τόπο, την Εθνική Κυριαρχία και Ανεξαρτησία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τα ζωτικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταμορφώνεται σε μια μικρή αποικία της Γερμανοποιημένης Ευρώπης.

Στην συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, εδώ και σήμερα, δεν νιώθουμε πια μαζί μας, στο πλευρό μας τους συντρόφους μας στον Αγώνα για την Αλλαγή, τις γενιές που πάλεψαν σε καιρούς δύσκολους. Στην συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, εδώ και σήμερα, δεν νιώθουμε πια μαζί μας, στο πλευρό μας την Νέα Γενιά της πατρίδας μας.

Το όραμα του ΠΑΣΟΚ, το όραμά μας δεν κατοχυρώνεται με τις πολιτικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ανανεωθεί, γιατί δεν δικαιώνεται από τον Ελληνικό Λαό. Κάποιοι ευθύνονται, που το ΠΑΣΟΚ από το 44% κατρακύλησε στο 14% εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που εφαρμόστηκαν στην διάρκεια της διακυβέρνησής του μετά το 2009.

Μέσα σε ένα θεώρημα πολιτικής υποκουλτούρας, οι τωρινές επιλογές του ΠΑΣΟΚ με την στρατηγική της μετάλλαξης της Δημοκρατικής Παράταξης σε ακίνδυνο κεντροδεξιό μόρφωμα και με εργαλεία τον μιμητισμό, την υποκρισία, την αδικία, την υποταγή και τα ψεύτικα λόγια, αφού διαίρεσαν το ΠΑΣΟΚ, το διέσυραν και το συκοφάντησαν ηθικά.

Γιατί το ζωντανό, δημοκρατικό και άρα μεγάλο ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα λειτουργεί πάντα επικίνδυνα για μια αραχνιασμένη και χειραγωγημένη κοινωνία, που κάποιοι εθελοντικά προσφέρονται να την συντηρήσουν.

Όμως ο Αγώνας συνεχίζεται. Η ταυτότητά μας είναι το ΠΑΣΟΚ. Αγωνιζόμαστε να συμβάλλουμε ενεργά για την συνέχεια, την ανανέωση, την ενότητα και την προοπτική της Δημοκρατικής Παράταξης. Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με αξιοπρέπεια, πιο ελεύθερα και πιο δημοκρατικά. Σε μια Ευρώπη με ανθρώπινο και δημοκρατικό πρόσωπο. Να δημιουργήσουμε και να πασχίσουμε για την ανάπτυξη της χώρας μας αλλά και την ευημερία όλου του Ελληνικού Λαού. Να προοδεύσουμε και να προκόψουμε ατομικά και συλλογικά. Να γίνουμε ικανοί και άξιοι να χαιρόμαστε την ζωή.

Σε αυτήν την διαχρονική πορεία των αγώνων για το παρόν και των αναμετρήσεων με το μέλλον, η δυναμική παρουσία όλων μας οφείλει να έχει την πνοή της αναγέννησης, της ποιοτικής στάσης ζωής στις ιδέες, στους στόχους, στα μέσα, στις αντιλήψεις, στην νοοτροπία, στην κοινωνική και πολιτική πρακτική.

Με αμάχητα τεκμήρια τις αρχές και τις αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αγώνας συνεχίζεται.


*Η Θούλη (Χρυσάνθη) Σιδηροπούλου είναι υποψήφια βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της “Αριστερής Πρωτοβουλίας” του κινήματος.