ekbiastes_2012_01_22_01.jpg

«Αρχηγός και εγκέφαλος της οργάνωσης ήταν αυτός. Επέλεγε τα θύματα, έδινε τα τοκογλυφικά δάνεια, όριζε τους ρόλους κάθε μέλους της ομάδας και έδινε εντολές». »»»

 

Αυτά είπε στην κατάθεσή του, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώτος αστυνομικός μάρτυρας. Περιέγραψε τον 60χρονο επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη ως τον "ιθύνοντα νου" της ομάδας των 14 κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν σε δίκη  μεταξύ άλλων για τοκογλυφία, εκβίαση και ξέπλυμα βρόμικού χρήματος.

Ο ίδιος αστυνομικός που υπηρετεί στο τμήμα δίωξης εκβιαστών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στις εισροές που είχαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του 60χρονου έκανε λόγο για 54 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία προκύπτει διαφορά με τα δηλωθέντα εισοδήματα που φτάνει στα 40 εκατ. ευρώ. Ο μάρτυρας σχετικά με τα τοκογλυφικά οφελήματα ανέφερε ότι είναι τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ.

Τι σχέση είχε η αυτοκτονία επιχειρηματία

Κατά τη διάρκεια της δίκης έγινε λόγος και για την αυτοκτονία γνωστού επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης ο οποίος είχε χρηματικές συναλλαγές με τον Μάρκο Καραμπέρη. Οι συνήγοροι του κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε τοκογλυφική συναλλαγή του ευτόχειρα με τον πελάτη τους και αυτό είναι μια "βαριά σκιά" για τον 60χρονος, ο οποίος όπως ισχυρίζεται είχε στενές φιλικές σχέσεις με το θύμα.

«Μετά την αυτοκτονία έδειξε ενδιαφέρον για το σημείωμα που άφησε το θύμα» είπε ο αστυνομικός.

Στην κατάθεση του ο αστυνομικός έκανε λόγο για απειλές που δεχόταν τα θύματα ακόμη και με όπλα ενώ όπως είπε στο γραφείο του επιχειρηματία βρέθηκαν ακόμη και προσχέδια καταθέσεων σε περίπτωση που κάποιοι απ' αυτούς καλούνταν από τις αστυνομικές αρχές να δώσουν κατάθεση. «Τους έλεγε μη φοβάστε κάτι παιδάκια είναι» σημείωσε ο αστυνομικός αναφερόμενος στην "προτροπή" που φέρεται να έδινε ο Μάρκος Καραμπέρης σε άτομα με τα οποία είχε  οικονομικές συναλλαγές.

Ο αστυνομικός στην κατάθεση του περιέγραψε τους ρόλους τους οποίους φέρονται να είχαν οι συγκατηγορούμενοι του Μάρκου Καραμπέρη μεταξύ των οποίων είναι ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, τραπεζικοί υπάλληλοι ένας πρώην αστυνομικός και ένας δημοσιογράφος.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης που οργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2012. Συνολικά οι αστυνομικοί τότε είχαν συλλάβει 53 άτομα, 34 από τα οποία είχαν οδηγηθεί στις φυλακές μετά την απολογία τους στον ανακριτή.