nero_paidi_1.JPG
Την άρση απαγόρευσης χρήσης του νερού (για πόση, ατομική υγιεινή και μαγείρεμα), στην δημοτική κοινότητα Ρυακίου του δήμου Κοζάνης, αναμένεται να ανακοινώσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. >>>
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου στις γεωτρήσεις, απ' όπου υδροδοτείται η κοινότητα μετά τον εμπλουτισμό του νερού από καθαρές πηγές, ήταν πολύ κάτω από το όριο.
Να σημειωθεί, ότι προσπάθειες για τον εμπλουτισμό του νερού καταβάλλεται και για την δημοτική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου.
Σε σύσκεψη που συγκλήθηκε για το ζήτημα, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, αποφασίστηκε η Περιφέρεια και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ), να κάνουν συνεχείς μετρήσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού στο Ρυάκιο και τον Άγιο Δημήτριο.
Ακόμη, το ΑΠΘ, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το ΙΓΜΕ η Περιφέρεια και η ΔΕΥΑΚ, θα πραγματοποιήσουν έρευνα για να εντοπιστούν οι αιτίες αύξησης του εξασθενούς χρωμίου στις γεωτρήσεις απ' όπου υδροδοτούνται οι οικισμοί.
Όπως είπε ο κ. Σόκουτης, δρομολογείται οριστική λύση του προβλήματος, με την χρήση για τις κοινότητες του καθαρού νερού από τις πηγές της Ερμακιάς, απ' όπου υδροδοτείται και η πόλη της Κοζάνης.
Οι μετρήσεις του νερού στο Ρυάκιο
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν, για το Ρυάκιο τα ποσοστά στο νερό με εξασθενές χρώμιο έχουν ελαχιστοποιηθεί από τα 99μg Cr/l στα 3μgCr/l μετά και τις τελευταίες μετρήσεις!
Αυτό οφείλεται κυρίως ότι το δίκτυο ύδρευσης τους τις στιγμές που πάρθηκαν τα δείγματα τροφοδοτούνταν από άλλη πηγή Βουνού και όχι από την γεώτρηση, κάτι όμως το οποίο σύμφωνα με το προεδρείο της δημοτικής κοινότητας του Ρυακίου δεν είναι αποτελεσματικό και αξιόπιστο τόσο ως προς τα αποτελέσματα όσο και ως προς την χρήση, καθώς σε διάφορες χρονικές περιόδους και όταν η ζήτηση αυξάνεται και ιδιαίτερα τώρα την καλοκαιρινή περίοδο, μπαίνει σε λειτουργία η γεώτρηση της οποίας τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου πολλές φορές μπορεί να ξεπερνούν και τα 100μg Cr/I!
Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΚ δήλωσε πως στο Ρυάκιο με σωστή διαχείριση της κατανάλωσης του νερού και με την λήψη νέων δειγμάτων για τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, υπό την υπόδειξη του προεδρείου του χωριού, θα παρακολουθεί την κατάσταση και ανάλογα θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες της.
Οι μετρήσεις στο νερό του Αγίου Δημητρίου
Στον Άγιο Δημήτριο τα ποσοστά στο νερό με εξασθενές χρώμιο παραμένουν υψηλά (65 – 75μg Cr/l) και η ΔΕΥΑΚ αποφάσισε για την προσωρινή ίσως και οριστική λύση του προβλήματος τη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης του χωριού  με τον αγωγό της Ερμακιάς, με χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου μέχρι και 6 μήνες και με κατεπείγον διαδικασίες και ενέργειες, ως και οφείλει η κατάσταση, να μειωθεί ο χρόνος κατασκευής του έργου κατά 2 έως και 3 μήνες.
Η ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ ήδη έχουν ξεκινήσει την μελέτη για την κατασκευή του έργου η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη σε 20 ημέρες. Σε όλη την διάρκεια για την υλοποίηση του έργου, το νερό στον Άγιο Δημήτριο θα είναι ακατάλληλο προς κάθε χρήση και θα συνεχιστεί η διανομή νερού με την υδροφόρα και με εμφιαλωμένα νερά !
Σύσκεψη στον Άγιο Δημήτριο
Ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου Θεοχάρης Πεχλιβανίδης δήλωσε πως δεν δέχεται την μεγάλη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του έργου και ταυτόχρονα μέχρι τότε να μην υπάρχει κατάλληλο νερό στο δίκτυο του χωριού έστω τουλάχιστον για χρήση ατομικής καθαριότητας, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και όλοι οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων Φορέων που παρευρίσκονταν στην σύσκεψη.
Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται σύσκεψη στην αίθουσα του Μορφωτικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου προκειμένου να γίνει ενημέρωση από τους καθηγητές κ. Μ. Μήτρακα (καθηγητή αναλυτικής χημείας πολυτεχνικής σχολής Θεσσαλονίκης) και Α. Ζουμπούλη (καθηγητή χημείας Α.Π.Θ.) από τον δήμαρχο Κοζάνης Λ. Μαλούτα και από στελέχη της ΔΕΥΑΚ και θα δοθούν απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματα των κατοίκων.