Στροφή στον ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό σχεδιάζει η κυβέρνηση με το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. >>>


Σύμφωνα με το Έθνος, στόχος είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο του μαζικού και τελικά χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού και να στραφεί στην ποιότητα, αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της.

Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του νέου μοντέλου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και στην κατεύθυνση αυτή θα μείνουν εκτός τουριστικής αξιοποίησης οι βραχονησίδες, τα ακατοίκητα νησιά με έκταση έως 300 στρέμματα, τα εθνικά πάρκα, οι περιοχές Natura, οι αναδασωτέες εκτάσεις, ο αιγιαλός, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ρέματα, τα δάση.

Με το ειδικό πλαίσιο, καθορίζονται οι όροι για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων 4 - 5 αστέρων, τόσο σε ό,τι αφορά τα νέα καταλύματα, όσο και τα υφιστάμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επιχειρείται ο περιορισμός των διάσπαρτων τουριστικών εγκαταστάσεων και η συγκέντρωσή τους σε υποδοχείς (Περιοχές Οργάνωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ή Περιοχές Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης) και στα λεγόμενα σύνθετα καταλύματα όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες συνδυάζονται με παραθεριστική κατοικία σε ποσοστά 60% - 40% αντίστοιχα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης και το ζήτημα της μερικής ή ολικής «απόσυρσης» παλαιών μη αξιόλογων τουριστικών καταλυμάτων, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις και αναπλάσεις στις περιοχές αυτές, προκειμένου να καταστούν νέοι τουριστικοί προορισμοί.