Τις πύλες της ανοίγει σήμερα, 9 Μαΐου στο νέο εκθεσιακό χώρο 13.000 τετραγωνικών μέτρων, η 38η Έκθεση Γούνας Καστοριάς. >>>


Το κτίριο που κατασκευάστηκε στο Δισπηλιό Καστοριάς και παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες στους εκθέτες μετά από μια τιτάνια προσπάθεια των διοργανωτών, κόστισε 4 εκατ. ευρώ, χρήματα που προήλθαν από τον αναπτυξιακό νόμο κατά 35% ενώ το υπόλοιπο ποσό χορηγείται από το Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», ο οποίος είναι και ο διοργανωτής της έκθεσης.

Πάνω από 100 εκθέτες που προέρχονται από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Τουρκία, Αμερική, Πολωνία, Ισπανία, Ρωσία και Καναδά κάλυψαν τους χώρους του Νέου Εκθετηρίου Δημοπρατηρίου Γούνας, συμμετέχοντας στην 38η Διεθνή Έκθεση Γούνας που θα πραγματοποιηθεί από τις 9-12 Μαΐου στην Καστοριά.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει, στις 10.30 το πρωί, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος, γι αυτόν τον σκοπό, ταξιδεύει, ήδη, από τη Θεσσαλονίκη προς την Καστοριά.

Αγκάθι ωστόσο αποτελεί για τον πρόεδρο του συνδέσμου, Ηρακλή Καλλισθένη, το γεγονός ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός καστοριανών γουνοποιών δεν πήρε μέρος ούτε στην έκθεση της  Αθήνας αλλά ούτε και εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτήν της Καστοριάς. Σε δηλώσεις του, στη Νέα Καστοριά τόνισε: «Με στεναχωρεί πολύ αυτό το γεγονός, διότι είχαν υποσχεθεί ότι θα στηρίξουν τις εκθέσεις και διαπιστώνω το αντίθετο».

Οι διοργανωτές προσδοκούν κάτι καλύτερο για την αγορά γούνας καθώς αναμένονται μόνο από την Ρωσία να επισκεφτούν την Έκθεση  περισσότεροι από 550 εμπορικοί επισκέπτες. Οι 200 μάλιστα θα επισκεφτούν την Έκθεση με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις από τον οργανωτή Σύνδεσμο.

Για την αξία της γούνας στην ελληνική οικονομία, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Φαίδων Γκιάτας, δήλωσε στην Νέα Καστοριά: «Καστοριά και γούνα πορεύονται ανά τους αιώνες, από την εποχή του Βυζαντίου ακόμα και παρά τις αντιξοότητες και τον τρομακτικό ανταγωνισμό διεθνώς. Η καστοριανή γούνα κατέχει σήμερα το 10% της παγκόσμιας αγοράς, φέρνοντας ετησίως στη χώρα μας συνάλλαγμα ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων»!