iliaki-kataigida.jpg

«Κουταμάρες» χαρακτηρίζουν ειδικοί τη φημολογία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα. Ο Ήλιος πλησιάζει πράγματι το σημείο κορύφωσης της δραστηριότητάς του, αυτές τις μέρες όμως δεν έχει εκτοξεύσει σωματίδια που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη. …»

Αναστάτωση προκάλεσαν –περισσότερο στα… τηλεοπτικά κανάλια και τα πάνελ κάποιων εκπομπών- δημοσιεύματα του τύπου για την επικείμενη μαγνητική καταιγίδα που αναμένεται σήμερα. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, τα οποία στηρίζονταν σε εκτιμήσεις ενός… καθηγητή χημείας, οι ηλιακές εκρήξεις θα επηρεάσουν όλα τα συστήματα των επικοινωνιών και θα θέσουν εκτός λειτουργίας όλους τους δορυφόρους.

Οι επιστήμονες του ΑΠΘ κάνουν λόγο για σενάρια κινηματογραφικής φαντασίας. Ο Λουκάς Βλάχος, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στον Γ. Ροδάκογλου, ότι, έως τώρα, δεν παρατήρησαν καμία περίεργη - όπως την χαρακτηρίζουν – συμπεριφορά στον Ήλιο!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που είδε το φως πριν από μερικές ημέρες, το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξή και αναμένεται να επηρεάσει την καθημερινότητα της ανθρωπότητας. Ο κ. Βλάχος, όμως, επισήμανε ότι, κάποιο τέτοιο περιστατικό θα επηρέαζε μόνον… έναν αστροναύτη.

Ο καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα και επισημαίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας

Παραπληροφόρηση επίσης αποτελεί το γεγονός ότι ο στρατός, όλοι οι φορείς οι υπηρεσίες, και τα ερευνητικά κέντρα στη Ελλάδα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Παρόμοια άποψη με τον καθ. Βλάχο, εξέφρασε και ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι «καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει (βλ. http://www.swpc.noaa.gov/) ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές (βλ. http://www.swpc.noaa.gov/alerts/archive/current_month.html). Εξάλλου, η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι είμαστε κοντά στο μέγιστο του ηλιακού κύκλου. Οφείλουμε ακόμα να τονίσουμε ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες. Εντυπωσιάζει, βέβαια, η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται» κατέληξε. 

Παρόμοια και η θέση του διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύση Σιμόπουλου, που, σύμφωνα με το in.gr, χαρακτήρισε «κουταμάρες» τις σχετικές φήμες και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», ενώ ανέφερε ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα.