tyfonas_thessaloniki_20130512_01.jpg

Τυφώνας μικρής κλίμακας χτύπησε στις 7.30 μ.μ. την περασμένη Κυριακή τις δυτικές και βόρειες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. »»»

 

Όπως τόνισε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο διδάκτωρ μετεωρολόγος του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Μιχάλης Σιούτας, τα χαρακτηριστικά του φαινομένου, που καταγράφηκαν στο ραντάρ καιρού, έμοιαζαν με τυφώνα μικρής κλίμακας:

«Ήταν ένας νεφικός σχηματισμός, ένα πάρα πολύ ισχυρό σύννεφο. Σχηματίστηκε ένας μεσοκυκλώνας πάνω από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή ένας τύπος ισχυρής καταιγίδας με πολύ έντονα χαρακτηριστικά, όπως τα μεγάλα ύψη βροχής και τη μειωμένη ορατότητα. Τα καταρρακτώδη νερά πλημμύρισαν τις δυτικές, βόρειες και ορεινότερες παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ σημειώθηκαν και χαλαζοπτώσεις. Αντίθετα σε περιοχές στα ανατολικά του νομού το φαινόμενο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο».

Όμως περιοχές όπως το Πλαγιάρι, η Καρδία, η Καλλικράτεια, η Επανομή είχαν την... τιμητική τους χθες, καθώς σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

ΣΥΚΙΕΣ «Κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν...»

Μήνυση κατά της εταιρείας φυσικού αερίου (ΕΠΑ) κατέθεσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Αιτία, οι «τομές» που η νεροποντή μετέτρεψε σε «κρατήρες».

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου, κεντρικοί δρόμοι εμφανίζουν εικόνα βομβαρδισμένης περιοχής, με τις μεγάλες λακκούβες να αποτελούν παγίδες θανάτου για τους διερχόμενους δικυκλιστές και τους εποχούμενους.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό κατά το οποίο μεγάλες ποσότητες νερού συγκεντρώθηκαν στο οδόστρωμα της περιφερειακής οδού, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής ανέφερε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με τις αποχετευτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται σε εργολαβία, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του κόμβου Κ16, αναμένεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα παρόμοια με εκείνα που δημιουργήθηκαν χθες λόγω νεροποντής στην περιφερειακή οδό, στο ύψος της αερογέφυρας Σταυρούπολης».

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Βούλιαξαν περιοχές στα δυτικά και βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περασμένης Κυριακής πλημμύρισαν πολλοί δρόμοι των δυτικών συνοικιών, ενώ είχε κλείσει για αρκετές ώρες η περιφερειακή οδός και στα δύο ρεύματα στο ύψος της αερογέφυρας Σταυρούπολης, καθώς το οδόστρωμα είχε μετατραπεί σε λίμνη.

Η πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 70 κλήσεις για απάντληση υδάτων, κυρίως από τις περιοχές των Αμπελοκήπων, της Μενεμένης, της Σταυρούπολης, της Νεάπολης, της Πολίχνης και των Συκεών. Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, όπως στην περιοχή των Πεύκων και στο Ρετζίκι .