crisis_01«Κάποιοι λαοί στον ευρωπαϊκό βορρά, ζώντας στην ευμάρεια, δεν αντιλαμβάνονταν την οικονομική ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο. Τώρα καταλαβαίνουν ότι η κρίση έγινε για όλους». Αυτό υπογράμμισε ο …»

καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ηλίας Κουσκουβέλης, διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με αφορμή συνέδριο που άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα, στο ΠΑΜΑΚ, ο κ. Κουσκουβέλης, σε δηλώσεις του στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, είπε πως, ως Έλληνες «προτείνουμε την ανθρωπισμό και τις αξίες του Διαφωτισμού, ως βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για να ανακτήσει τη συνοχή της. Υπογράμμισε πως «η γερμανική μηχανή ανάπτυξης κουράζεται» και δημιουργείται η ευκαιρία για την αναγέννηση της Ε.Ε. «Η Ενωμένη Ευρώπη δεν έμεινε πίσω από ρευστό και πολιτική, αλλά και σε αξίες, όπως η αξία της αλληλεγγύης», σχολίασε.

Όσον αφορά την Ελλάδα, παραδέχτηκε πως, ενώ μελέτες έδειχναν την υστέρηση της χώρας στην οικονομική διπλωματία, πλέον δείχνουμε την εξωστρέφειά μας.