anthimos_20120325_01.jpg

Στο θέμα του αντιρατσιστικού νόμου αναφέρθηκε, πριν από λίγο, στο κήρυγμά του, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. …»

Ο παναγιότατος αναφέρθηκε σε διατάξεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις οποίες όποιος με πρόθεση δημόσια, ή προφορικά, ή δια του τύπου, ή μέσω του Διαδικτύου, παροτρύνει, προκαλεί, διεγείρει σε βιαιοπραγίες, ή μίσος, με βάση το χρώμα, τη θρησκεία, ή το γενετήσιο προσανατολισμό άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή 5 ως 20.000.

«Δηλαδή αν κάνω ένα κήρυγμα και μιλήσω για τους Χιλιαστάς, ή κάποια αίρεση θα πάω κατηγορούμενος; Και πώς δια προφυλάξουμε το ποίμνιο; Θα μας δείτε να βγαίνουμε από την εκκλησία κι από έξω να μας πιάνει η αστυνομία», αναρωτήθηκε ο μητροπολίτης Άνθιμος;

Ο παναγιότατος αναρωτήθηκε, επίσης «πώς ξέφυγε από το νομοθέτη κάτι τέτοιο» και, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, επικαλέστηκε πρόσφατη συνέντευξη της πρωθυπουργού της Αυστραλίας, η οποία δηλώνει «κουρασμένη» από τον προβληματισμό αν ενοχλούνται οι μετανάστες στη χώρα της και τους καλεί ή να δεχτούν την αυστραλιανή κουλτούρα και να ζήσουν αρμονικά, ή, αν τους ενοχλεί, να εγκαταλείψουν τη χώρα!

«Ήλθαν. Όσοι είναι νόμιμοι, είναι. Όσοι είναι παράνομοι, να φύγουν. Δεν μπορούν να μείνουν. Είμαστε μικρό κράτος. Είπαμε να προσφέρουμε και προσφέρουμε. Αλλά όχι αν πούμε για τα λάθη ή τα εγκλήματα κάποιων λίγων από αυτούς θα μας πάτε και φυλακή! Είδατε τι έγινε στη Στοκχόλμη; Έναν πείραξαν από αυτούς κι έγινε πόλεμος», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε σε δημοσίευμα στο Διαδίκτυο, που καταφέρεται εναντίον του, για τις συχνές του παρεμβάσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, θεώρησε πως είναι κατευθυνόμενο κι εξέφρασε το παράπονο ότι «κανείς πολιτικός, κανείς από αυτούς που έχουν θέση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν απάντησαν κάτι στους υβριστάς. Αλλά δεν πειράζει», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως δεν πτοείται.

«Μπορεί να περνάμε μια κρίση, αλλά δεν εγκαταλείπουμε τα ιστορικά και επιστημονικά όπλα μας. Θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα διαρκείας εις βάρος της Ελλάδος», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για κέντρα εκτός Ελλάδος και Σκοπίων.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου, από 7.30 ως 11 τελούνται τα εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στη Νέα Κηφισιά.