dikastirio_02.jpg

Δικάζονται σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι 16 φοιτητές, που είχαν συλληφθεί μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, το 2012, όταν αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στον χώρο εισόδου της Αίθουσας Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. >>>

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, υποστηρίζει ότι “οι 16 συλληφθέντες, αφού συμμετείχαν στην απολύτως ειρηνική πορεία που πραγματοποιήθηκε”, επέστρεψαν στο χώρο του ΑΠΘ “καθώς υπήρχαν πολλές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων οι οποίες καλούσαν τους φοιτητές να επιστρέψουν στο χώρο του πανεπιστημίου ώστε να προασπίσουν το πολιτικό άσυλο”.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως, “μαζί με τη σπουδαστική παράταξη Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση μετρά αρκετά μέλη της ανάμεσα στους συλληφθέντες” και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης, έξω από τα δικαστήρια της πόλης. Χαρακτηρίζει, δε, την ενέργεια της αστυνομίας “πρωτοφανή και προσχεδιασμένη”, καθώς, όπως ισχυρίζεται, “μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων μαζί με το σωματείο των εργολαβικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, που πραγματοποιούσε απεργία διαρκείας είχαν παραμείνει στο ΑΠΘ, για να το περιφρουρήσουν”.

Η επιχείρηση των ΜΑΤ στην αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ έγινε στις 17 Νοεμβρίου 2012, μετά την κατάληξη της πορείας για το Πολυτεχνείο. Τα μπλοκ των φοιτητικών παρατάξεων εισήλθαν στην αίθουσα, όπου διεξαγόταν τιμητική εκδήλωση του ΑΠΘ για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ενώ ομάδα κουκουλοφόρων μπήκε στο παρκάκι της οδού Μελενίκου, στο Συντριβάνι, όπου βρίσκεται μέρος των Βυζαντινών Τειχών της πόλης, έσπασαν κομμάτια από τα Τείχη και τα πετούσαν προς το μέρος των ΜΑΤ.

Ακολούθησε… κλεφτοπόλεμος μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων ως ότου άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο χώρο του εργοταξίου του μετρό, στο ύψος της βιβλιοθήκης, πυρπόλησε παράπηγμα της εταιρίας και ξήλωσε τις σιδερένιες καγκελόπορτες της περίφραξης για να κατασκευάσει οδοφράγματα.

Τα ΜΑΤ έκαναν έφοδο και μπήκαν, αρχικά, ως και πέντε μέτρα μέσα από τον περίβολο. Υποχώρησαν, ανασυντάχθηκαν κι όταν δέχτηκαν νέα βροχή από πέτρες και δύο μολότοφ, με νέα έφοδο μπήκαν για τα καλά στην περίβολο και προχώρησαν σε άλλες δύο προσαγωγές, στον προθάλαμο της αίθουσας Τελετών.

Διάβασε ακόμη:

Εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ