Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ωστόσο χρειάζεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλίσει την>>>
ανάκαμψη της οικονομίας, υποστηρίζει με έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την ολοκλήρωση επίσκεψης αντιπροσωπείας του στη χώρα.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το άνοιγμα των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό ώστε να διασφαλίσει ότι το βάρος των μέτρων λιτότητας δε θα βαρύνει ανισομερώς μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα έχει σημειώσει «εξαιρετική» πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από το 2010, καθώς το πρωτογενές της αποτέλεσμα, θα εμφανίσει βελτίωση κατά 10% έως το τέλος του έτους. Ωστόσο υπογραμμίζει πως το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

«Ως εκ τούτου είναι ευπρόσδεκτο το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δέχθηκαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί σημαντική έκτακτη ενίσχυση με όρους χαμηλότερους της αγοράς, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της και έχουν συμφωνήσει να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια, εφόσον αυτό χρειαστεί», σημειώνει το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 110% έως το 2020.

«Η δέσμευση αυτή είναι απαραίτητη για τη διαβεβαίωση των πιστωτών ότι υφίσταται ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τη διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους», καταλήγει.