ped_20120105_04.jpg

Αντίθετη είναι, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο ενδεχόμενο καταργήσεων και συγχωνεύσεων νομικών προσώπων των δήμων, κυρίως δημοτικών επιχειρήσεων. Προτείνει, δε, τη …»

χρηματοδότηση των κοινωνικών και προνοιακών προγραμμάτων από το 10% των μη απορροφηθέντων πόρων του ΕΣΠΑ.

Με τις θέσεις αυτές θα προσέλθει, η ΠΕΔ Κ.Μακεδονίας, στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Σίμος Δανιηλίδης, για το θέμα των νομικών προσώπων των δήμων έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μίλησε για «κόκκινες γραμμές» σε διεκδικήσεις των δήμων της χώρας κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά όπως τα παραπάνω. Πρόσθεσε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις «σηκώνουν το βάρος των κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων» και είδε, ως μόνη λύση «να παραδώσουμε τα κλειδιά και να παραιτηθούμε, είτε είμαστε πολλοί είτε είμαστε λίγοι».

Ειδικά για το θέμα των κοινωνικών και προνοιακών προγραμμάτων ο κ. Δανιηλίδης σχολίασε πως για την περίοδο 2007 - 2013 έχει απορροφηθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία μόνο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα συνολικά πέντε. Την ίδια στιγμή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σύμφωνη για τη διάθεση μόνο 10% από τα υπόλοιπα (δηλαδή 400 εκατομ. ευρώ) για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων τα επόμενα δύο χρόνια.

Τι θα γίνει με τα δημοψηφίσματα

Κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ αποφασίστηκε η κατάθεση επίσημου αιτήματος προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 216 του ν3163 του 2006 έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, με σκοπό να γίνει δημοψήφισμα για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.