karatzas_maxes_20130512_01.jpg

Οκτώ αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια τραυματίστηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια νέων επεισοδίων για τα μεταλλεία χρυσού στη θέση Καρατζά Χαλκιδικής
Σύμφωνα με την αστυνομία, τέσσερις άνδρες των ΜΑΤ >>>

φέρουν τραύματα από σκάγια, ένας μάλιστα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Κάτοικοι της βορειανατολικής Χαλκιδικής συγκεντρώθηκαν στην περιοχή το πρωί της Κυριακής ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» τις οποίες χαρακτήρισαν «παράνομες».
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των κατοίκων της βορειανατολικής Χαλκιδικής, Τόλης Παπαγεωργίου, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε εν όψει της συνάντησής τους με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταγγείλουν ως «παράνομες» τις εργασίες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.
Στη συνάντηση είναι προγραμματισμένο να είναι παρόντες οι επικεφαλής των Αστυνομικών Διευθύνσεων Χαλκιδικής και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι προϊστάμενοι δασαρχείου και πολεοδομίας.
Στην περιοχή ήταν συγκεντρωμένες μονάδες των ΜΑΤ. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η συμπλοκή ξεκίνησε όταν οι μονάδες των ΜΑΤ άρχισαν να κινούνται μέσα στο βουνό για να πλαγιοκοπήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν τις εργασίες.
Στη συνέχεια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Στη διάρκεια των συμπλοκών προσήχθησαν τρεις γυναίκες, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργο Ρέμελη, τρεις αστυνομικοί και μία διαδηλώτρια έφεραν εκδορές και αποχώρησαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Αργότερα υπήρξε νέα ενημέρωση από την αστυνομία, ότι στους επτά από τους οκτώ τραυματισθέντες αστυνομικούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έλαβαν εξιτήριο, ενώ ένας διεκομίσθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Δένδιας: «Πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου οι πυροβολισμοί»

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά με τους τραυματισμούς αστυνομικών σήμερα στη Χαλκιδική:
«Οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη Χαλκιδική συνιστούν μέγιστη πρόκληση εναντίον του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας. Είναι ευνόητο ότι σε μία δημοκρατική χώρα οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αλλά είναι ευνόητο επίσης ότι οποιοδήποτε αίτημα εκδικάζεται από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες εντεταλμένες αρχές και δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους "δίκαιο" κουκουλοφόροι με κυνηγετικά όπλα και μολότοφ. Καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μισόλογα συνδυαζόμενα με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης δεν χωράνε. Επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την έννομη τάξη και το Σύνταγμα».

Ανακοίνωση από τους εργαζόμενους στην εταιρία

Τη δική τους άποψη υπογραμμίζουν, σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι της “Ελληνικός Χρυσός”. Τονίζουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται “μάρτυρες και θύματα μιας αδιανόητης για κάθε έμφρονα άνθρωπο, κατάστασης. Η ομάδα εγκληματιών που δρα στην περιοχή μας έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο”.

Ειδικά για τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών, οι εργαζόμενοι στην εξόρυξη χρυσού υποστηρίζουν ότι “δεν πρόκειται για ανώνυμους ή μόνο για θρασείς κουκουλοφόρους. Οι ηθικοί αυτουργοί των πράξεων έχουν ονοματεπώνυμο και μέχρι τώρα τους παρέχονται απαράδεκτες διευκολύνσεις και ανοχή από την οργανωμένη πολιτεία να απειλούν, ότι δεν τους ενδιαφέρει αν ανοίξουν κεφάλια, αν σκοτωθούν παιδιά, αν μπουν άνθρωποι στη φυλακή και να σπέρνουν, δημόσια, το μίσος στην περιοχή”.

 


Το κείμενο είναι από το tovima.gr

H φωτογραφία είναι από το http://simantra.blogspot.gr/