diasostes_0362_resize.JPG

Ένα από τα μεγαλύτερα δρώμενα στο χώρο της Ορεινής Διάσωσης πραγματοποιήθηκε εφέτος στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης, στο οποίο συμμετείχαν ομιλητές από τη Γαλλία, την Ελβετία το Βέλγιο, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. …»


Το Συνέδριο έγινε την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2013. Το θεωρητικό μέρος πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ασφαλιστικής εταιρείας Interlife, στη Θέρμη (και κατά τη διάρκεια του έγιναν εισηγήσεις και ομιλίες για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της ορεινής διάσωσης).

diasostes_0489_resize.JPG

Οι ασκήσεις - επιδείξεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή, στο Ρετζίκι και στο Χορτιάτη.

diasostes_0196_resize.JPG

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να συγκεντρώσει κόσμο από όλη την ορειβατική κοινότητα, από το χώρο της διάσωσης, αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού.

diasostes_0507_resize.JPG

Κάθε χρόνο στο συνέδριο παρευρίσκονται 300 περίπου σύνεδροι από όλη την Ελλάδα.
Φέτος, οι key note speakers  ήταν στελέχη Γαλλικών (P.G.H.M.) και Ελβετικών (Air Zermatt) διασωστικών ομάδων, που μετέφεραν τις πολύτιμες εμπειρίες και τη γνώση που έχουν αποκομίσει από τη διαχρονική δράση τους στις Άλπεις.

diasostes_0481_resize.JPG

Επιπλέον συμμετείχαν εκπρόσωποι της εταιρίας Altigator που εξειδικεύεται σε ιπτάμενα ρομποτικά συστήματα.

diasostes_synedrio_0034_resize.JPG

Επίσης, για πρώτη φορά στα Ελληνικά δεδομένα δόθηκε η ευκαιρία στους σύνεδρους να συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία, καθώς συγγενείς θυμάτων, αλλά και ορειβάτες που αγνοούνταν και διασώθηκαν, μοιράστηκαν μαζί τους τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από αφηγήσεις πραγματικών ιστοριών.

diasostes_synedrio_0026α_resize.jpg

Χθες βράδυ, μια ξεχωριστή συνάντηση έλαβε χώρα στο καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη. Πρόκειται για την ιστορική συνάντηση, μετά από 34 χρόνια των ορειβατών και των διασωστών, που είχαν εμπλακεί στο τραγικό δυστύχημα στον Όλυμπο το 1979. Ήταν μια εκδήλωση μνήμης γι’ αυτούς που φύγανε, αλλά και μια συνάντηση που σκοπό είχε να μάθουν οι σημερινοί ορειβάτες και διασώστες τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης μίλησαν παλιοί ορειβάτες και διασώστες, αναφέροντας τις εμπειρίες τους από το παρελθόν.

diasostes_synedrio_0039_resize.JPG
diasostes_synedrio_0042_resize.JPG
diasostes_synedrio_0037_resize.JPG
diasostes_synedrio_0041_resize.JPG
diasostes_synedrio_0398_resize.JPG
diasostes_0335_resize.JPG
diasostes_0408_resize.JPG
diasostes_0281_resize.JPG
diasostes_0323_resize.JPG
diasostes_0341_resize.JPG
diasostes_0307_resize.JPG
diasostes_0288_resize.JPG