giatroi_01.jpg

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  στο πλαίσιο ερευνητικού  προγράμματος για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν μετανάστες οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα όταν αναζητούν υπηρεσίες Υγείας. …»

 

Το μνημόνιο ενέκρινε σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο στη διάρκεια της 9ης τακτικής συνεδρίασης του.

Το ερευνητικό πρόγραμμα στοχεύει στη διερεύνηση των εμποδίων που υπάρχουν στην πρόσβαση και χρήση των υπηρεσιών υγείας από τους μετανάστες.

Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναλάβει την δημιουργία ιστοσελίδας και λογισμικού, που θα τοποθετηθεί σε ηλεκτρονικό περίπτερο ενημέρωσης και στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τόσο οι ημεδαποί όσο και οι μετανάστες.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει την ευθύνη της παροχής ηλεκτροδότησης του ηλεκτρονικού περιπτέρου (info kiosk), το οποίο θα τοποθετηθεί σε προσπελάσιμο και προστατευόμενο χώρο και θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες και μετά τη λήξη του προγράμματος εφόσον ο Δήμος το επιθυμεί.

Το ηλεκτρονικό περίπτερο ενημέρωσης θα προκύψει κατόπιν πρόχειρου διαγωνισμού που θα εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα εμπεριέχει μια βάση δεδομένων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, αλβανικά, ρώσικα κτλ) για:

  • Την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
  • Τα δικαιώματα  της πρόσβασης στις υπηρεσίες
  • Το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι χρήστες υπηρεσιών υγείας
  • Θέματα σχετικά με την πρόωρη αναγνώριση συμπτωμάτων (π.χ. λοιμωδών νόσων), την πρόληψη και την  αγωγή υγείας.

Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία ιστοσελίδας με το ανάλογο διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό(υπηρεσίες υγείας, πιθανοί οδοί πρόσβασης του ασθενή στο  ΕΣΥ κ.ά) με την οποία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική διασύνδεση με την ιστοσελίδα του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη διάχυση των πληροφοριών.