lamprakis_astinomikoi_01Εκδηλώσεις στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη οργανώνει, από αύριο, ως τις 29 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. >>>

Όπως ανακοίνωσε, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΘ, Νίκος Ζώκας, οι εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο, με συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα, μπροστά από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, στο Γ Σώμα Στρατού και αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα ακολουθήσει προς το προξενείο των ΗΠΑ.

Στις 22 Μαΐου (την Πέμπτη), ανήμερα της επίθεσης κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη, θα διεξαχθεί συμβολική εκδήλωση, λαϊκός δρόμος αντοχής, από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου ξεψύχησε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ως το μνημείο του Λαμπράκη, στην Ερμού. Θα πάρουν μέρος στο δρόμο αυτό και παιδιά από την Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη, που δίνουν το διπλό αγώνα της απεξάρτησης και της επανένταξης.

Στις 26 Μαΐου θα γίνει η πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει από το στρατόπεδο Κόδρα, στο Καραμπουρνάκι, θα διέλθει από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Τέλος, στις 29 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, θα γίνει καλλιτεχνική εκδήλωση στο Θέατρο Κήπου, αφιερωμένη στη θυσία του Νίκου Θεοδωρίδη, με βασικό στοιχείο την ποίηση του Τάσσου Λειβαδίτη.

«Ο Λαμπράκης εξοντώθηκε, από το παρακράτος, επειδή αγωνιζόταν κατά του συστήματος που παράγει φαινόμενα οικονομικής κρίσης και πολέμους. Δυστυχώς, η σημερινή κρίση οδηγεί σε φαινόμενα του είδους της Χρυσής Αυγής, που είναι ένα κόμμα ναζιστικό και φασιστικό, το οποίο προσπαθεί να επιβληθεί με την τρομοκρατία στους εργαζόμενους. Το νόημα της θυσίας του Γρηγόρη Λαμπράκη παίρνει πιο έντονα χαρακτηριστικά», σχολίασε ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας.