oikodomi_03.jpg

Χωρίς παράβολα και με συνυπολογισμό προστίμων και ποσών τα οποία έχουν, ήδη, καταβληθεί, από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, προβλέπεται να γίνει η ένταξη αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων. …»

Αυτά προβλέπονται στις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί, μέσα στον Ιούνιο, στη Βουλή, όπως δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αναστάσιος Κονακλίδης, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, επεσήμανε ότι το διαφορετικό που φέρνει η νέα ρύθμιση, αφορά τα κτίσματα πριν το 1975, για τα οποία θα γίνεται οριστική ρύθμιση και δε θα υπάρχει, πλέον, φόβος κατεδάφισης, με καταβολή παραβόλου 500 ευρώ. Επίσης, αυξάνονται οι δόσεις των ρυθμίσεων, που αναμένεται να φθάσουν τις 60, αρκεί οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τα δηλώσουν ως το τέλος του μήνα.

«Υπάρχουν, πλέον, οι δικλείδες, για να μην έχουμε νέα γενιά αυθαιρέτων», σχολίασε ο κ. Κονακλίδης.

Όσο για την Τράπεζα Γης, που θα δίνει τη δυνατότητα να αντικαθίσταται το ακίνητο του οποιουδήποτε, όταν αυτό θα καταλήγει στο δημόσιο, ή σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αξιοποιηθεί υπέρ του δημοσίου, με άλλο ακίνητο ίσης ή μεγαλύτερης αξίας, έκανε λόγο για «πρόταση χρόνων» του ΤΕΕ. «Από εξαγγελίες έχουμε χορτάσει, ώρα να δούμε την πρόταση για την ίδρυση Τράπεζας Γης, να γίνεται πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Το ΤΕΕ οργανώνει, από σήμερα και για τρεις ημέρες, σεμινάριο ενημέρωσης νέων μηχανικών, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εισέλθουν στην επιχειρηματικότητα. «Το ΤΕΕ πρέπει να δημιουργεί τα γεγονότα κι όχι να τα ακολουθεί», σχολίασε για την εκδήλωση ο κ. Κονακλίδης.