aporrimmatoforo_04.jpg

Κλειστή σύσκεψη, με θέμα τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση πόρων για τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. >>>

Συμμετείχαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης, οι περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων, που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο να χαθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ, την ώρα που στη χώρα μας επιβάλλονται πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ επειδή δεν εφαρμόζει σειρά οδηγιών.

«Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα απορρίμματα αποτελούν πρώτη ύλη ενέργειας. Εμείς μολύνουμε το περιβάλλον θάβοντάς τα, ως σκουπίδια», σχολίασε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, μιλώντας στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Στη σύσκεψη έγινε λεπτομερής αναφορά στις καθυστερήσεις και οι δήμοι και οι περιφέρειες κατέθεσαν προτάσεις έτσι ώστε, έστω και την τελευταία χρονιά, να αντληθούν πόροι από το ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης «αγκάθι για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί το πάγωμα της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Νέας Ευκαρπίας». Πρόσθεσε ότι «μια μικρή ομάδα κατοίκων, κομματικά φανατισμένη, δεν επιτρέπει να ολοκληρωθεί ένα έργο που πληροί κάθε προϋπόθεση και περιβαλλοντικό όρο».

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι καθυστερεί, ακόμη, το σύστημα των μπλε κάδων, η κομποστοποίηση και η αξιοποίηση απορριμμάτων με άλλους τρόπους, όπως η παραγωγή βιοκαυσίμων.