papadopoulos_veth_03-001.jpg

«Υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας, όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Καιρός η αλλαγή κλίματος, να γίνει πράξη», δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. …»

Ο κ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο δείπνο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, υπογράμμισε πως, για τους βιοτέχνες, πρόβλημα είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων. «Το κλίμα θα αλλάξει όταν το αφερέγγυο ελληνικό κράτος καταβάλει 8 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστά στους πιστωτές του», πρόσθεσε. Και ζήτησε «να βοηθήσουν οι τράπεζες τους επιχειρηματίες», αφού «τρέχουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου δήλωσε πως βιοτέχνες και επαγγελματίες δεν είναι διόλου ευχαριστημένοι από τις εξαγγελίες του υπουργού για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. «Πρέπει να το πούμε δυνατά, να ακουστεί! Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο τουρισμός, όταν στη γειτονική Τουρκία, τα προϊόντα εστίασης έχουν φόρο 8%. Το 13% στην εστίαση θα έπρεπε να ΄χει γίνει πραγματικότητα εδώ και καιρό. Χάνουμε τουριστικό προϊόν», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είδε θετικά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αν και εξέφρασε το φόβο ότι «με τα ελλείμματα των δύο τελευταίων χρόνων η ΔΕΗ δε θα καταφέρει να μειώσει το ενεργητικό κόστος». Τόνισε, πάντως, ότι αν θα γινόταν κάτι τέτοιο, η μείωση θα περνούσε και στους απλούς καταναλωτές, που θα έβλεπαν τις τιμές των προϊόντων να μειώνονται.

Για το θέμα των επιδοτήσεων, τις οποίες ζητά πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και δεν αφορά βιοτεχνίες, αλλά κυρίως τα μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, είπε πως «είναι λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων που τρέχει να καλύψει η τωρινή».

Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΘ, χαρακτήρισε «εργαλείο για τοιυς βιοτέχνες» το εκθεσιακό κομμάτι της ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για να βελτιώσει τις εκθεσιακές υποδομές της Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος» και τόνισε ότι η πόλη χάνει σε τουρισμό και ανάπτυξη, αφού σε γειτονικές χώρες έχουν δημιουργηθεί υπερσύγχρονα εκθεσιακά κέντρα.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως το ΒΕΘ είναι «υπέρ της παραχώρησης δράσεων –κι όχι της πώλησης- του λιμανιού της Θεσσαλονίκης», το οποίο, με τη συμμετοχή ιδιώτη θα πρέπει «να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά».