mpoutaris_ekloges_20101107_03.jpg

«Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δε θα ερχόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, αν δεν αλλάξουν πολλά πράγματα: Από τη συνυπευθυνότητα υπουργείων ως το φορολογικό νομοσχέδιο. Κάθε βδομάδα αλλάζουν τα φορολογικά νομοσχέδια». >>>

Την άποψη αυτή εξέφρασε, πριν από λίγο, στην κρατική τηλεόραση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ρωτήθηκε και για τις αποκρατικοποιήσεις. «Το θέμα είναι ποιες είναι οι διαδικασίες ελέγχου», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να αποκρατικοποιηθούν. Προφανώς και μπορεί να παραχωρηθεί η διαχείριση του λιμανιού σε ιδιώτη. Υπάρχουν, όμως, άλλες επιχειρήσεις, όπως το νερό, όπου εκεί πάμε να αντικαταστήσουμε το μονοπώλιο του δημοσίου με ιδιωτικό μονοπώλιο».

Για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, «το ζήτημα είναι ποιος ορίζει την τελική τιμή της μονάδας, με ποια κριτήρια διαμορφώνει το τιμολόγιο και πώς πληρώνει τις επενδύσεις σε υποδομές». Πρότεινε τη δημιουργία δημοτικής επιχείρησης της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή ιδιωτών.

Ειδικά για το λιμάνι επέμεινε ότι η προβλήτα 1, όπου έγινε σειρά έργων ακόμη επί πολιτιστικής πρωτεύουσας το 1997, είναι χώρος της πόλης και πρέπει να περιέλθει στους πολίτες. «Ο δήμος διεκδικεί τους χερσαίους χώρους του λιμανιού όπου είναι ανέγγιχτοι. Υπάρχουν αποθήκες που, επί χρόνια, δεν τους έχει αγγίξει το λιμάνι, που κόβει την πόλη στη μέση», πρόσθεσε. Κι εξέφρασε την ελπίδα να πάρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η Χάτσινσον («η οποία αποχώρησε λόγω κρίσης», όπως είπε), ή μια εταιρία σαν τη Χάτσινσον.

Για το θέμα με τους συμβασιούχους έκανε λόγο για «κρατική κακή εκτίμηση» και είπε ότι αν σταματήσει η εργασία τους, θα προκληθεί πρόβλημα στον τομέα καθαριότητας της πόλης.