stournaras_sbbe_20130524_01.jpg

Τη δυνατότητα να εξετάσει τη μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών -όπως στο ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών και στις μεταβιβάσεις ακινήτων- χωρίς όμως να διακινδυνεύσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα δώσει σταδιακά στην κυβέρνηση η …»

ομαλή εκτέλεση του προγράμματός της. Αυτό υποστήριξε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας από το βήμα δείπνου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Στουρνάρας έκανε την εκτίμηση ότι, θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους, προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων, μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα με την εξομάλυνση των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας.

Είπε, ακόμη, ότι η δημοσιονομική πορεία της χώρας είναι ικανοποιητική και «μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΘ, εκτός δημοσίου το λιμάνι

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει ν’ αναβαθμίσει την παρουσία της με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και πιθανόν μέσω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό».

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις της Βόρειας Ελλάδας, είπε ότι ορισμένες από αυτές, θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής, ο δείκτης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και είναι κρίσιμη η αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ ο αγωγός TAP, προβλέπεται να διασχίζει κατά μήκος ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας την ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

Το… ζόρι των επιχειρηματιών και η απάντηση του υπουργού

Το… ζόρι, πάντως, των επιχειρηματιών από τη Βόρειο Ελλάδα, ήταν άλλο: Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κηρύξει παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες δίδονταν στις επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας από το 1993 έως το 2005! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά πίσω τα φράγκα!

Πριν το δείπνο, ο κ.Στουρνάρας είχε επαφές με τους προέδρους των συνδέσμων των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Όλοι του έλεγαν το ίδιο πράγμα: “Κάνε κάτι”! Οι επιχειρηματίες –και όχι μόνον- θα κληθούν να δώσουν πίσω τεράστια ποσά, τα οποία έχουν πάρει πριν… 20 χρόνια…

Την απάντηση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του: Εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το πρόβλημα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «χτίσει» νομικά επιχειρήματα για να το αντιμετωπίσει. Είχε προηγηθεί μια σειρά τηλεφωνημάτων του υπουργού, η οποία, πάντως, είναι άγνωστο αν είχε αντικείμενο το θέμα…

Οι επιχειρηματίες δεν ησύχασαν από τα λόγια του κ. Στουρνάρα, ελπίζουν, όμως, ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δε θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα που έχουν κάνει… πολλούς κύκλους στην αγορά, στα τελευταία 10 (ακόμη και 20) χρόνια…