Woman Drinking Glass of Water --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Διημερίδα με θέμα τη διαχείριση του νερού πραγματοποιούν από σήμερα στο δημαρχιακό μέγαρο του δήμου Θεσσαλονίκης το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Δίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ και η …»

Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος ΧΑΙΝΡΙΧ ΜΠΕΛ στην Ελλάδα. Η διημερίδα της Θεσσαλονίκης έχει ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης του νερού.

Στην έναρξη της διημερίδας, ο Βαγγέλης Κουκιάσας, πρόεδρος του Δικτύου «Μεσόγειος SOS», ζήτησε να περιφρουρηθεί το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό.

Στην εμπειρία των δήμων στη διαχείριση του νερού αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καστοριάς και Εκπρόσωπος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων του είδους, Γιώργος Πετκανάς. Όπως είπε, από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης διαφαίνεται η ωφελιμότητα υπέρ των πολιτών, αφού το αγαθό διατίθεται σε χαμηλό κόστος. Έφερε το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης των ανάλογων επιχειρήσεων στη Γαλλία, όπου, όπως είπε, τα τιμολόγια εκτινάχθηκαν στα ύψη, μετά την ανάληψη των εταιριών από ιδιώτες.

Ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασίλης Κανακούδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο πρόβλημα των μεγάλων αστικών κέντρων να στηρίξουν δημοτικές εταιρίες ύδρευσης, καθώς, λόγω έκτασης, οι επιχειρήσεις αυτές είναι αναγκασμένες να δημιουργούν ακριβές υποδομές, μεγάλες σε έκταση.

Η διημερίδα συνεχίζεται κι αύριο.