fotovoltaika_01Χείρα βοηθείας σε 40 σπίτια της Θεσσαλονίκης για την ενεργειακή τους αναβάθμιση και την αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς των ιδιοκτητών δίνει το ΑΠΘ. …»

Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό έργο για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, στόχος του οποίου είναι να καταγράψει τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση, να διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησής της και να παρέχει κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο του έργου, θα επιλεγούν 20 κατοικίες που έχουν ήδη κάνει κάποιας μορφής ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα και 20 κατοικίες που πρόκειται να κάνουν οποιασδήποτε μορφής ενεργειακή αναβάθμισης στο άμεσο μέλλον.

Στις 40 επιλεγμένες κατοικίες θα εγκατασταθεί δωρεάν ένα σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής ενεργειακής κατανάλωσης. «Θα μπει ένας αισθητήρας στον πίνακα του σπιτιού και ο ιδιοκτήτης θα έχει μια φορητή συσκευή, η οποία θα του δείχνει ανά πάσα στιγμή πως είναι η ισχύς η οποία καταναλώνεται στο σπίτι. Δηλαδή, αν ανάψει το μάτι της κουζίνας για να μαγειρέψει, θα δει αυτόματα πόσο άλλαξε η κατανάλωση του σπιτιού» τόνισε σε δηλώσεις του ο αν. καθηγητής Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Γρηγόρης Παπαγιάννης.

Όπως εξήγησε, «με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα αποκτήσουν μια αίσθηση για το πως μεταβάλλεται η αλλαγή της καταναλωτικής συνήθειας, σε εξοικονόμηση ενέργειας». Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη το πρόγραμμα αφορά τόσο την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού (αλλαγή κουφωμάτων, θερμική μόνωση κ.α.) όσο και την συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών.

Οι κατοικίες αυτές θα πρέπει να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, χωρίς να αποκλείονται και γειτονικές περιοχές. Η πιλοτική εφαρμογή στα σπίτια θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και θα διαρκέσει ένα χρόνο. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι χωρίς καμιά απολύτως οικονομική επιβάρυνση και οι αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να σταλούν μέχρι 15 Ιουνίου. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα power.ee.auth.gr.

Επιπλέον, σε όσες κατοικίες δεν έχουν ήδη σχεδιάσει την ενεργειακή τους αναβάθμισή θα γίνει δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση και θα προσφερθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις καλύτερες λύσεις που υπάρχουν. Το ειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου θα προτείνει ποιες παρεμβάσεις και προϊόντα θα ήταν κατάλληλα για την συγκεκριμένη κατοικία και θα σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα δράσης για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν.

Σε όσες κατοικίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι ενεργειακές βελτιώσεις θα υπάρξει συνεργασία με τους ιδιοκτήτες για τουλάχιστον ένα χρόνο, με ένα συστηματικό πρόγραμμα παροχής συμβουλών και πληροφοριών με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την επένδυση και να καταγραφούν συμπεράσματα και καλές πρακτικές που θα συμβάλλουν ώστε η διαδικασία της εφαρμογής ενεργειακών βελτιώσεων σε άλλες κατοικίες να γίνει ευκολότερη, πιο αποδοτική και πιο ελκυστική για όλους.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια των κατοικιών στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου στο 23,5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα. Με το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας ο περιορισμός της κατανάλωσης φαίνεται να είναι μια επιτακτική ανάγκη.

Σύμφωνα με τον Αν. Καθηγητή Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, πανελλαδικά μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ οίκον» έχουν αναβαθμιστεί μόλις 25.000 σπίτια. Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα κονδύλια από το πρόγραμμα για τη Β. Ελλάδα εξαντλήθηκαν. Αναφορικά με το κόστος αναβάθμισης των σπιτιών ποικίλει ανάλογα με την παρέμβαση που πρέπει να γίνει. «Μια αλλαγή κουφωμάτων μπορεί να έχει ένα κόστος από 2.000 -10.000, μια εξωτερική θερμομόνωση κυμαίνεται στα ίδια πλαίσια, η αλλαγή ενός συστήματος θέρμανσης μπορεί να πάει από 1.500 – 2.000 ευρώ. Η κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και είναι πολύ μικρότερο από ότι φαντάζεται ο κόσμος» σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης σε όλη τη χώρα περίπου το 70% έχει προβλήματα με τη θερμική μόνωση και χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης. Στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα προβλήματα έχουν οι περιοχές που είναι πρώιμα οικοδομημένες. «Μεταξύ αυτών είναι το κέντρο, περιοχές στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως κοντά στην Σχολή Τυφλών και στην δυτική Θεσσαλονίκη όπως οι περιοχές στη Νεάπολη, Σταυρούπολη, όπου έχουν σπίτια που είναι κτισμένα πριν το 1980 και τα οποία δεν έχουν καθόλου θερμομόνωση» τόνισε.