newspapers.jpg
Είναι πολύ πιθανό, την Κυριακή που μας έρχεται (19 Μαΐου) η Θεσσαλονίκη να μείνει χωρίς κυριακάτικες εφημερίδες. Κι αυτό επειδή η ΕΣΗΕΜ-Θ κήρυξε απεργία και στην Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική (που εκδίδει τη Μακεδονία της Κυριακής) και στην Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (που εκδίδει τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής). >>>

 

Όσον αφορά την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (την εταιρία της οικογένειας Μπακατσέλου), η απεργία αρχίζει αύριο, Τετάρτη 15 Μαΐου, αφορά και το πόρταλ της επιχείρησης και θα διαρκέσει ως το Σάββατο στις 3 μ.μ. Μάλιστα, ο εκδότης Αλ. Μπακατσέλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδη και ζήτησε να ανακληθεί η απεργία, λέγοντας πως, ουσιαστικά, με την κίνησή της αυτή, η Ένωση προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην επιχείρηση, που κλυδωνίζεται από οικονομικά προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στον “Αγγελιοφόρο” συμφώνησαν, πριν περίπου έναν χρόνο, σε μειώσεις 25%, η επιχείρηση κατάφερε να τους χρωστά πάνω από δύο μηνιάτικά.

Η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική οφείλει, επίσης, πάνω από δύο μισθούς στους εργαζόμενους σε “Μακεδονία”, “Θεσσαλονίκη” και “Σπορ του Βορρά”, αλλά και δόσεις αποζημίωσης σε απολυμένους και εθελουσίως αποχωρήσαντες. Η απεργία σε αυτά τα μέσα θα αρχίσει από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και είναι –και αυτή- 48ωρη.

Η εργοδοσία (ο επιχειρηματίας Γιάννης Ρήγας), μέσω της εκπροσώπου του Β. Σουλοπούλου υποστήριξε πως βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση κι έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο –πάντα σύμφωνα με την εταιρία- βρίσκεται στα συρτάρια του Ν. Μηταράκη και δεν προωθείται. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, εργαζόμενοι στις εφημερίδες της επιχείρησης είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, σε πρώτη φάση), από τους οποίους ζήτησαν να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα –αν και εφόσον δεν παρουσιάζει νομικά κωλύματα.

Έτσι, εκτός απροόπτου, την Κυριακή θα κυκλοφορήσει μόνον ο Τύπος Θεσσαλονίκης, η ιδιοκτησία του οποίου (η οικογένεια Θωμά) οφείλει από έναν ως δύο μισθούς σε κάθε εργαζόμενο…