troika_maximou_20130407_01.jpg

Η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει “καθαρή” στο άτυπο Γιούρογκρουπ – “Όλα καλά με Μανιτάκη” διά στόματος Κεδίκογλου – “Όλα καλά και με Eurobank”, επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος >>>

 

Για αύριο Τρίτη στις 4 το απόγευμα μεταφέρθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι τα εκκρεμή θέματα να οριστικοποιηθούν πριν το απόγευμα της Πέμπτης οπότε ο κ. Σουρνάρας και οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα μεταβούν στο Δουβλίνο για τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup.

Τέλος στα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μετά την εμπλοκή στο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ζήτημα με τον Αντώνη Μανιτάκη, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Δεν κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις των καταθετών στην Εθνική και στη Eurobank, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σχετική διαβεβαίωση παρείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα συγκαλέσουν αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου 2013, τα Διοικητικά τους Συμβούλια με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Στις συνεδριάσεις αυτές αναμένεται να προσδιορισθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων που θα αποφασίσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα σημειώνεται πως θα επιδιώξει να βρει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (10%) πριν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με πτώση 30% (Limit down) ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Μεγάλο ζητούμενο της αγοράς είναι ο τρόπος που θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και ειδικά για το εάν θα επιδιώξει να βρει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής εκδίδοντας παραστατικoύς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών από τις μετοχές που θα αναλάβει το ΤΧΣ (Warrants).