Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε αναφορά που υπέβαλε ομάδα δικηγόρων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης για ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού του σε βάρος δύο Αφρικανών επιβατών. >>>

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα σε βάρος του καταγγελλόμενου οδηγού. Την έρευνα την ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στην αναφορά τους, η οποία υποβλήθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη, οι δικηγόροι, επικαλούμενοι μαρτυρία γυναίκας-επιβάτιδας, υποστηρίζουν ότι ο οδηγός του αστικού λεωφορείου με επιθετικό τρόπο και επιμονή απαίτησε από δύο Αφρικανούς επιβάτες να κατέβουν από το όχημα, επειδή, όπως είπε, δεν είχαν ακυρώσει τα εισιτήρια.

Το δίδυμο των αλλοδαπών αποβιβάστηκε τελικά, γεγονός που προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια του επιβατικού κοινού για τη συμπεριφορά του οδηγού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να ακινητοποιήσει το λεωφορείο φωνάζοντας: «Έχει κανείς πρόβλημα; Να έρθει εδώ να μου το πει τώρα!». Μάλιστα, ακούγοντας ψιθύρους περί φασιστικής συμπεριφοράς εξερράγη: «Ναι ρε! Είμαι Χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;!», φέρεται να είπε, σύμφωνα με την αναφορά.

Όπως έγινε γνωστό, ο ΟΑΣΘ παρενέβη ήδη στο θέμα και στο πλαίσιο έρευνας που έκανε, εντόπισε τον συγκεκριμένο οδηγό τον οποίο κάλεσε σε απολογία, κατά την οποία ο καταγγελλόμενος υπάλληλος επέμεινε ότι επρόκειτο για «λαθρεπιβάτες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ, οι δυο Αφρικανοί ανέβηκαν στο λεωφορείο από την πίσω πόρτα χωρίς να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους, αν και εκεί υπάρχει ακυρωτικό μηχάνημα. Ο οδηγός τους είδε από την κάμερα που καταγράφει την κίνηση στις δύο πίσω πόρτες για λόγους ασφαλείας και περίμενε, ως την επόμενη στάση, να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους. Όταν διαπίστωσε ότι ούτε και τότε τα ακύρωσαν, ασφάλισε το όχημα και τους ζήτησε να τα ακυρώσουν.

"Η απάντησή τους ήταν πως θα κατέβουν στην επόμενη στάση και δεν υπήρχε λόγος να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους", είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ. Και πρόσθεσε ότι, μετά την άρνησή τους, ο οδηγός τους κατέβασε από το λεωφορείο, όπως έχει δικαίωμα και δεν κάλεσε την αστυνομία, για να μην καθυστερήσει το δρομολόγιο ενός λεωφορείου γεμάτο από κόσμο.


Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Νομαρχιακή Επιτροοπή Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. 
" Ο ρατσισμός και ο ναζισμός είναι πρακτικές κοινωνικά επιζήμιες και ηθικά απαράδεκτες. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, καταδικάζουμε το απαράδεκτο περιστατικό όπου οδηγός του ΟΑΣΘ με επιθετικό τρόπο κατέβασε από το λεωφορείο δύο επιβάτες αφρικανικής καταγωγής και ζητούμε το ίδιο να πράξουν και όλοι οι φορείς της πόλης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.