skouries_poreia_20121118_02.png

 

 

 

 

 

 

 

“Θα χαθούν άλλες θέσεις εργασίας”, επιμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης – “Σκόνη και καπνός από την καύση υλικών στα καμίνια θα φέρουν με αέρια ρεύματα τοξικές ουσίες στην περιοχή” υποστηρίζει ο καθηγητής Αλ. Μπένος – “Δε θα έβαζα την υπογραφή μου στην καταστροφή του τόπου μου”, αντιδρά ο γ.δ. των Μεταλλείων Κασσάνδρας Μ. Θεοδωρακόπουλος >>>

Κουβάρι μοιάζει η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Βόρειο Χαλκιδική. Κάτοικοι της Ιερισσού και της Μ. Παναγιάς επιμένουν: “Καταστρέφεται το μέλλον μας”. Εργαζόμενοι στην “Ελληνικός Χρυσός” αντιδρούν: “Η μεταλλευτική δραστηριότητα δίνει ζωή στη Χαλκιδική”, υποστηρίζουν.

«Δεν είμαστε ανάλγητοι, για να διαλύουμε επιχειρήσεις και να ζητάμε απολύσεις εργαζομένων», δήλωσε, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, σχετικά με τη χθεσινή τοποθέτησή του, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική.

Ο κ. Κουράκης διευκρίνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας εν γένει, να γίνεται όμως, αυτή, με προοπτική αειφορίας».

Για το θέμα της κατάργησης της σύμβασης με την συγκεκριμένη εταιρία που δραστηριοποιείται στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, διευκρίνισε ότι «δεν έχουν νόημα για κόντρες, οι θέσεις εργασίας με διάρκεια δέκα ετών, όταν καταστρέφεται η περιοχή για το μέλλον». Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα καταστρέψει «χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς» και, για τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός πρότεινε την απασχόλησή τους «σε άλλες μεταλλευτικές δραστηριότητες που, ούτως ή άλλως, υπάρχουν στην περιοχή».

Μπένος: Θα ναι βαριές και μη ανατρέψιμες οι βλάβες

Επέμεινε στην άποψη ότι, δραστηριότητα όπως η εξόρυξη χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στους ανθρώπους, ο καθηγητής της κοινωνικής ιατρικής Αλέξανδρος Μπένος, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη.

Ειδικά για τη φράση που φέρεται ότι είπε, χθες, στο Πεφιερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη συζήτηση του θέματος, ότι η εξόρυξη χρυσού θα φέρει φέρετρα στη Χαλκιδική, διευκρίνισε πως αυτό που είπε ήταν ότι «οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων θα είναι φανερές σε βάθος χρόνου. Όταν θα μπορούμε να αποδείξουμε το κακό που θα γίνει, θα είναι αργά. Είπα πως για να αποδείξω κάτι τέτοιο θα μου ζητήσετε να φέρω φέρετρα», δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Εξήγησε το πώς θα υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων λέγοντας ότι «η εξόρυξη απαιτεί να τιναχθεί το βουνό στον αέρα. Από αυτήν τη δραστηριότητα θα παραχθούν τόνοι σκόνης, που θα τους εισπνεύσουν οι κάτοικοι της περιοχής, ακόμη και της Θεσσαλονίκης, αφού θα μεταφερθούν από το Αγιορείτικο ρεύμα, που φέρνει δροσερό αέρα, από τον Άθω, στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε. Και υποστήριξε ότι «η σκόνη αυτή θα περιέχει βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, που είναι καρκινογόνο» και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών «θα είμαστε σε μια συνεχή έκθεση στη σκόνη».

Ο καθηγητής Μπένος έκανε, ακόμη, λόγο, για επίδραση στον υδροφόρο ορίζοντα, αφού τα πετρώματα της περιοχής περιέχουν τοξικές ουσίες και, για τον καθαρισμό τους θα χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν οι ουσίες αυτές στη διατροφική αλυσίδα, αλλά και στο νερό της θάλασσας. Πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως μια νεροποντή ή ένας σεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ», που θα είχαν επιδράσεις στα φράγματα τα οποία θα κατασκευαστούν.

Στην αντεπίθεση η διοίκηση της εταιρίας

«Δε θα έβαζα ποτέ την υπογραφή μου σε μια μελέτη που θα κατέστρεφε τον τόπο μου», υποστήριξε, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 ο γενικός διευθυντής των Μεταλλείων Κασσάνδρας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος.

Υποστήριξε ότι ζει στο Στρατώνι 25 χρόνια, μεγάλωσε τα παιδιά του εκεί και σπουδάζει τον μεγάλο γιο του μηχανικό μεταλλείων, για να μείνει κι αυτός στον ίδιο τόπο. «Αισθάνομαι πίκρα κι αγανάκτηση γιατί κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να φτιάξουν καριέρα με τέτοιον τρόπο», ισχυρίστηκε.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος επικαλέστηκε το ότι η μελέτη για τη μεταλλευτική δραστηριότητα των Σκουριών εκπονήθηκε από Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς, «οι οποίοι προέβλεψαν το μεταλλευτικό μέλλον της Χαλκιδικής για άλλα 30 χρόνια. Είναι κρίμα να πάει χαμένο τόσο μετάλλευμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη χρήση κυανίου, επανέλαβε ότι το κοίτασμα των Σκουριών είναι κοίτασμα πορφυριτικού χαλκού, που «δεν περιέχει ούτε θειάφι, ούτε αρσενικού» και το εργοστάσιο που θα κτιστεί στην περιοχή δε θα χρησιμοποιεί κυάνιο για την κατεργασία. Όσον αφορά την πρόκληση νέφους σκόνης, πρόσθεσε ότι «για 25 χρόνια η εκμετάλλευση θα είναι υπόγεια και μόνον τα 5 επιφανειακή», υποστηρίζοντας ότι δε θα παραχθούν τόσο μεγάλες ποσότητες σκόνης όσες υποστηρίζουν οι πολέμιοι της επένδυσης. Για το επιχείρημα ότι στα υπόλοιπα εργοστάσια εκτός Σκουριών, που θα χτιστούν στην Βόρεια Χαλκιδική θα ακολουθείται πυρομετταλλουργκική μέθοδος που προκαλεί τοξικό καπνό, ισχυρίστηκε ότι θα εφαρμοστεί πατέντα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που, ήδη, εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην οποία στην ατμόσφαιρα «δεν παράγεται το παραμικρό». Κι έφερε το παράδειγμα εργοστασίου με αυτήν την τεχνολογία, που λειτουργεί στο κέντρο του Αμβούργου κι άλλων 64 εργοστασίων σε όλο τον κόσμο.

Στο επιχείρημα πως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, απάντησε ότι τα φράγματα κτίζονται για να αντέξουν σε τριπλάσιας έντασης σεισμό και σε, κατά πολύ, μεγαλύτερες βροχοπτώσεις. Επέμεινε πως, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το κυανιούχο νάτριο που θα χρησιμοποιείται, διασπάται σε άνθρακα και άζωτο και δεν ανιχνεύεται, άρα, όπως είπε, δε θα επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων. «Η λογική λέει ότι πάνω από όλα ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους που δουλεύουν για μας», πρόσθεσε.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να καθίσουν όλοι οι επιστήμονες σε ένα τραπέζι και «να τα βρουν».