dikastiria_astynomia_01.jpg

Τα σημεία που μετατρέπονται βάζουν στο μικροσκόπιο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης >>>

 

Τα σημεία της νέας νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, που όμως έχουν επιδράσεις και σε άλλα αδικήματα κι αλλάζουν την ποινική δικονομία, εξετάζουν, σήμερα, δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη. Παίρνουν μέρος στην επιστημονική εκδήλωση της συνδικαλιστικής παράταξης δικηγόρων Θεσσαλονίκης «Δικηγορική Συνεργασία - Ανεξάρτηοτοι», που θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο «Καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη» (3ος όροφος Κτηρίου Διαγωνίου του ΔΣΘ, Τσιμισκή 103 και Βύρωνος, είσοδος από τον πεζόδρομο της οδού Ισαύρων),

Θα μιλήσουν οι Ν. Παρασκευόπουλος, καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ. (Κοσμήτορας της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε.) και Κώστας Κοσμάτος, λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο Χρήστος Λαμπάκης, δικηγόρος, υπ. διδάκτορας Ποινικού Δικαίου, Α.Π.Θ. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο δικηγόρος Γιώργος Σαρλής.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος, ήδη, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’ 74/20.03.2013 - ο Ν. 4139/2013 [PDF]). Έχει τίτλο «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις», και αναθεωρεί τον κώδικα περί ναρκωτικών (Μέρος Α’), ενώ, παράλληλα, τροποποιούνται διατάξεις του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών καθώς και θέματα που αφορούν Δικαστικούς Λειτουργούς, Συμβολαιογράφους, υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικαστικούς υπαλλήλους (Μέρος Β’).

Με το νέο νόμο αλλάζει ο τρόπος καταβολής παραβόλων, γίνονται αλλαγές στις ρυθμίσεις για την ομοδικία ενώπιον του Αρείου Πάγου, ενώ ρυθμίζεται και μια σειρά από άλλες περιπτώσεις, όπως:

  • Επιταχύνεται η συζήτηση των αγωγών και των τακτικών ενδίκων μέσων που αφορούν σε αναπροσαρμογή του μισθώματος στις 45 ημέρες από την κατάθεσή τους.
  • Παίρνει επιβαρυντικό χαρακτήρα το αδίκημα που προκαλείται από φυλετικό μίσος.
  • Αλλάζει το μέγεθος της ποινής για όποιον παραβιάζει περιοριστικούς όρους που αφορούν κακουργήματα περί τρομοκρατίας, με ποινή που δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
  • Δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο, να εξετάζει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης για 15 ημέρες, αντί να την αναβάλει.