protokolo_paradosis_thessalonikis_polemiko_moyseio_20130405_02.JPG
Θα εκτίθεται, πλέον, στο Πολεμικό Μουσείο της πόλης – Τη σημαία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και κειμήλια του 1912 παρέδωσε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης >>>

 

Μια σημαντική ψηφίδα που έλειπε από την ιστορία της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε χθες στη θέση της, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Πρωτοκόλλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό το 1912, το οποίο τοποθέτησαν σε ειδική προθήκη ο ΥΜΑΘ Θεόδωρος Καράογλου και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, Παρουσία του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, των Δημάρχων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, του Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπροσώπων των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και του ζεύγους Αθανάσιου και Αγγελικής Φλόκα.

Το ντοκουμέντο τοποθετήθηκε πάνω στο αυθεντικό γραφείο του Ταχσίν Πασά (που δώρισε στο Πολεμικό Μουσείο το ζεύγος Φλόκα) και στο οποίο υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης.

protokolo_paradosis_thessalonikis_polemiko_moyseio_20130405_01.JPG

«Σήμερα το Πρωτόκολλο επιστρέφει σπίτι του» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καράογλου. Πρόσθεσε πως «σε μιάμιση χειρόγραφη σελίδα όλο και όλο, σε ένα φύλλο χαρτί, αποτυπώνεται μια έντιμη συμφωνία, με την οποία επισφραγίστηκε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και ιστορικός άθλος των Ελλήνων μετά το 1821, ο οποίος οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης».

Μαζί με το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης και το αυθεντικό γραφείο του Ταχσίν Πασά πάνω στο οποίο υπογράφηκε η συμφωνία, ο κ. Καράογλου παρέδωσε ακόμα στο Πολεμικό Μουσείο την επετειακή ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Λευκό Πύργο στις 27 Οκτωβρίου 2012, το βιβλίο εντυπώσεων της έκθεσης «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913» η οποία εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενθυμήματα, αλλά και αρχειακό υλικό των επετειακών δράσεων του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.