megalh_panagia_diamartyria_skoyries_20130408_01.jpg
Ζήτησαν να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στα μεταλλεία – Είναι οι δημοσιογράφοι που θα πάνε και στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Τουρκία >>>

 

Ένταση επικράτησε χθες το πρωί στις Σκουριές Χαλκιδικής όταν κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού έφραξαν το δρόμο που οδηγεί στα μεταλλεία.

Ο αποκλεισμός έγινε για να μην περάσει λεωφορείο της εταιρίας το οποίο μετέφερε δημοσιογράφους από διάφορα ΜΜΕ. Πρόκειται για το ενημερωτικό ταξίδι που έχει οργανώσει η εταιρία σε Χαλκιδική, αλλά και Τουρκία, για να δουν από κοντά οι εκπρόσωποι του Τύπου τις εγκαταστάσεις και να διαμορφώσουν άποψη.

Οι κάτοικοι, όπως είπαν, προέβησαν σ’ αυτή την κίνηση προκειμένου να μιλήσουν με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και να τους ενημερώσουν και αυτοί, από την πλευρά τους, για τις δικές τους θέσεις σχετικά με το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική. Είχαν ετοιμάσει κι ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, για να τους παραδώσουν, επειδή θεωρούν ότι το ταξίδι αυτό γίνεται για να προβληθεί η εταιρία και το έργο της, με μονόπλευρο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λεωφορείο των δημοσιογράφων δεν πέρασε από την περιοχή. Αντίθετα, νωρίς το απόγευμα, από το μπλόκο των κατοίκων πέρασε, συνοδευόμενο από ισχυρή αστυνομική δύναμη, λεωφορείο με εργαζόμενους μεταλλωρύχους στο εργοτάξιο των Σκουριών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διέλευσης των εργαζομένων, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι μεταλλωρύχοι τους προκάλεσαν κι οι τελευταίοι ότι δέχτηκαν λεκτικές επιθέσεις και αντέδρασαν.

Στη συνέχεια κάτοικοι της περιοχής που είναι υπέρ της επένδυσης, σχημάτισαν ομάδα… κρούσης και, οπλισμένοι με καδρόνια, κινήθηκαν προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι αντιδρώντες. Με την παρέμβαση της αστυνομίας, πάντως, δεν έγιναν άλλα επεισόδια.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι, όλα αυτά, τα είχαν αποτυπώσει με φωτογραφική μηχανή, όμως, οι αστυνομικοί τους πήραν την κάμερα και τους ανάγκασαν να σβήσουν το υλικό, με τη δικαιολογία ότι “παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα”.