Κι όμως, η δικτατορία των συνταγματαρχών, δεν ήταν παρένθεση! Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. >>>

 

“Όσοι αντιμετωπίζουν τη δικτατορία ως παρένθεση πού έκλεισε οριστικά πλανώνται πλάνην οικτράν”, είπε ο κ. Μηταφίδης. Και πρόσθεσε ότι “κατάλοιπα της περιόδου της χούντας, με την ενοχή και ανοχή της πολιτικής ηγεσίας, βρίσκονται στη Βουλή. Μόνον η ιστορική μνήμη μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα”, τόνισε.

Ο κ. Μηταφίδης, μαζί με αντιστασιακούς, αλλά και νέους και νέες, πραγματοποίησε, σήμερα, μια πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη: Περπάτησε από κολαστήριο σε κολαστήριο. Σε όλα εκείνα τα κτίρια που χρησιμοποίησε η χούντα των συνταγματαρχών. Επισκέφθηκαν το κολαστήριο της Ασφάλειας, αλλά και το Γεντί Κουλέ, τις φυλακές όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν Θεσσαλονικείς που αντιστάθηκαν στη χούντα.

“Είδα ξανά το παράθυρο, στο κτίριο της ασφάλειας, από όπου πέταξαν τον φίλο μου, δικηγόρο, Αλέκο Ιωσηφίδη. Τον συνάντησα, με σοβαρά προβλήματα υγείας, στις φυλακές Αβέρωφ. Και δεν ήταν ο μόνος. Δυστυχώς, αυτά δεν περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία. Τα σχολικά εγχειρίδια λειτουργούν ως πλυντήρια της περιόδου, ακόμη και σήμερα”, κατήγγειλε ο κ. Μηταφίδης.

Για τον κ. Μηταφίδη “είναι ολοφάνερη η πολιτική σκοπιμότητα. Σκεφτείτε ότι γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι ο βασιλικός επίτροπος στα στρατοδικεία της Χούντας στη Θεσσαλονίκη, που καταδίκασαν τον Στέλιο Νέστορα και τον Παύλο Ζάννα”…

Σχολιάζοντας δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις, σύμφωνα με την οποία το 30% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη πως “στη δικτατορία ήταν καλύτερα”, με το 7% να μην απαντά και το 64% να διαφωνεί, τόνισε ότι “πέρασαν 46 χρόνια από τότε. Είναι μεγάλη η απόσταση, αλλά δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί να πυροβολούν, κάποιοι, στον αέρα, στην κηδεία του Ντερτιλή. Ίσως πυροβολούσαν για να μας δείξουν τι θα ακολουθήσει”…

Διαφώνησε, τέλος, με την “εντεινόμενη προπαγάνδα ότι η γενιά του Πολυτεχνείου –που κι αυτό είναι εφεύρημα- ενοχοποιείται για τα δεινά του τόπου. Αν κάποιοι εξαργύρωσαν τη συμμετοχή τους στον αγώνα, δε σημαίνει ότι θα ρίξουμε το ανάθεμα σε όλους”, υπογράμμισε.