Ημερίδα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό – Τι δείχνουν έρευνες που πραγματοποίησαν ειδικές επιστημονικές ομάδες σε σχολεία, και τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» >>>

 

Επτά στα δέκα παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου διατρέχουν κάποιο κίνδυνο από τη χρήση του διαδικτύου, ενώ το 0,9% βρίσκεται στο «κόκκινο» για να πέσουν θύματα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyberbullying).

Την ίδια ώρα, φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, λεκτικού ή σωματικού, καταγράφονται πλέον και σε δομές προσχολικής αγωγής σε βαθμό που επιβάλλει την κινητοποίηση του συνόλου των φορέων εντός κι εκτός των εκπαιδευτικών κοινοτήτων.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ευρήματα ενδεικτικών ερευνών που πραγματοποίησαν ειδικές επιστημονικές ομάδες σε σχολεία, και τα οποία παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» με θέμα «Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους», με τους εισηγητές ψυχολόγους να καταθέτουν μια σειρά προτάσεων για την πρόληψη και την προστασία των παιδιών.

Η εικόνα αυτή, όπως παρουσιάστηκε στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχε πλήθος εκπαιδευτικών, γονέων αλλά και φοιτητών, «προκάλεσε» το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη να επαναφέρει την πρότασή του για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης εντός των σχολικών μονάδων, και μάλιστα υπό την πλήρη αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως τόνισε ο κ. Δανιηλίδης «το σύνολο σχεδόν των προγραμμάτων των Κέντρων Πρόληψης απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα, όπου ‘κτίζονται’ οι αυριανοί πολίτες. Εκεί πρέπει να είναι παρόντα και σε συνεργασία με τα μέλη της κοινότητας να αναπτύσσουν δράσεις πρόληψης, ιδιαίτερα σε περιόδους που η βία και ο σχολικός εκφοβισμός βρίσκονται σε έξαρση. Σε όλες τις πολιτιστικά και κοινωνικά προηγμένες χώρες της Ευρώπης, τα ζητήματα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας είναι αποκλειστικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα διακονούν, τα στηρίζουν και τα εξυπηρετούν οργανωμένες δημοτικές δομές, με καλή στελέχωση και καλή λειτουργία. Αυτό είχαμε κατά νου και επιμείναμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας».