Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στην 3η Παμβορειοελλαδικη Συνδικάσκεψη της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης >>>


Ρευστότητα, μέσω και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και επιτάχυνση μεγάλων έργων, είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσεται η πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην 3η παμβορειοελλαδική συνδιάσκεψη επιχειρηματιών στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Ήδη, πρόσθεσε, μέχρι τώρα πληρώθηκε 1,5 δισ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών και έχει εγκριθεί άλλο 1,5 δισ., που δεν έχει φτάσει ακόμη στους δικαιούχους λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανάπτυξη «δεν διατάσσεται και δεν έρχεται με ευχές και προσευχές», σημειώνοντας πως αν και η εικόνα είναι ακόμη άσχημη, ωστόσο είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με οκτώ - εννέα μήνες πριν και το κλίμα πιο θετικό.

«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω σαν θαυματοποιός, είμαι ένας από εσάς. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση προχωρεί βήμα βήμα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να αλλάξει την κατάσταση», υπογράμμισε.

Μέχρι τέλος Απριλίου το πρόγραμμα κάλυψης εγγυητικών επιστολών

Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι μέχρι τέλος Απριλίου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα κάλυψης εγγυητικών επιστολών των ελληνικών τραπεζών, που θα αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς θα λειτουργήσει ουσιαστικά σαν διαβατήριο για τις πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Το ύψος των ανακυκλούμενων πιστώσεων εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια έργα, επεσήμανε ότι έχουν ήδη αρχίσει να υπάρχουν ορατά αποτελέσματα, που συνηγορούν υπέρ της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπως σημείωσε, σύντομα πρόκειται να πάει προς κύρωση στη Βουλή η επέκταση προς Καλαμαριά του μετρό, ενώ η κυβέρνηση «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και για τον βασικό κορμό του έργου».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως εντός του Απριλίου δρομολογούνται σιδηροδρομικά έργα ύψους ενός δισ. ευρώ, ενώ σύντομα «μπαίνουν μπουλντόζες» στα έργα των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων.