xrysos_kilkis_diamartyria_01.jpg
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν έχει ετοιμάσει, ακόμη, το υπόμνημά του – Υπόμνημα 40 σελίδων από το δήμο Κιλκίς και κατοίκους της περιοχής στο Πρωτοδικείο Αθηνών >>>

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής κατοίκων περιοχής στα ορεινά της οροσειράς των Κρουσίων, σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από την Κερκίνη, οι οποίοι ζητούν να αναβληθεί μεταλλευτική δραστηριότητα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή τους.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η εξόρυξη πρόκειται να γίνει στα οκτώ χιλιόμετρα από τον βιότοπο της Κερκίνης, καθώς την εκμετάλλευση κέρδισε η εταιρεία «Ακτωρ», συνεταίρος της «Eldorado Gold». Η περιοχή, 91.000 στρεμμάτων, που παραχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται, επίσης, σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Δοϊράνη.

Σύμφωνα με την προσφυγή των κατοίκων, την οποία φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βάφτισε «ανοιχτή διαβούλευση» μία ανάρτηση στο Ιντερνετ για εξόρυξη χρυσού κοντά στη λίμνη Κερκίνη, η οποία «κατέβηκε» σε έναν μήνα, έγινε ο διαγωνισμός και μειοδότησε η κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ».

Ο δήμος Κιλκίς και οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά του διαγωνισμού, καταθέτοντας υπόμνημα 40 σελίδων, το οποίο υπογράφει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σαράντης Δημητριάδης. Η προσφυγή τους επρόκειτο να εκδικαστεί αύριο στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η εκδίκαση όμως αναβλήθηκε, καθώς, το ΥΠΕΚΑ δεν συνέταξε ακόμη το υπερασπιστικό του υπόμνημα.