Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διακόψει την παροχή διοικητικής υποστήριξης στους δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη και Βόλβης >>>

 

Τη διακοπή παροχής διοικητικής υποστήριξης προς τους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Βόλβης αναφορικά με τις πολεοδομικές υποθέσεις τους, ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετούσε τα τελευταία δύο χρόνια τους δήμους Πυλαίας- Χορτιάτη και Βόλβης, δήλωσε αδυναμία να τους εξυπηρετήσει, αφού έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος υποθέσεων.

Να σημειωθεί ότι οι δύο δήμοι έχουν συστήσει  Πολεοδομικές Υπηρεσίες σύμφωνα με τους Οργανισμούς Εσωτερικών Υπηρεσιών τους, οι οποίες όμως δεν λειτουργούν(σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη διαθέτει περίπου ενενήντα μηχανικούς και η διεύθυνση πολεοδομίας έχει ήδη συσταθεί και στελεχωθεί με δέκα υπαλλήλους από τον Αύγουστο του 2011).

Το μπέρδεμα άρχισε με την υποχρέωση που προκύπτει από το νόμο του “Καλλικράτη”, για τους κεντρικούς δήμους. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, όμως, υποστηρίζει ότι, στην πραγματικότητα μόνο 39 υπάλληλοι από τους 114 υπαλλήλους της πρώην διεύθυνσης Πολεοδομίας της νομαρχίας, στελέχωσαν την Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων μάλιστα οι επτά ή συνταξιοδοτούνται, ή μετατάσσονται.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, «ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξαντλήσει όλα τα όρια αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης, αδυνατεί όμως να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις». Μάλιστα, θεωρεί ότι  «καλύπτονται υπό το μανδύα της «διοικητικής υποστήριξης» θέματα άσκησης «αρμοδιοτήτων» που σαφώς δεν ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με συνέπεια την ύπαρξη κινδύνου ακυρότητας πολλών πράξεων του Δήμου και ευθυνών των στελεχών του χωρίς νόμιμο λόγο».

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, «η διεύθυνση πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καλείται να διεκπεραιώσει ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων, καθώς μόνο για το 2011 δέχθηκε 94.822 αιτήματα πολιτών για διάφορες διαδικασίες, ενώ διακίνησε 53.776 διεκπεραιωμένα έγγραφα. Από την παλιά Νομαρχία μεταφέρθηκαν 1.113 φάκελοι εκκρεμών υποθέσεων, η τακτοποίηση των οποίων απαιτεί εξαιρετικά πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες».