pelekanos_varka_01.JPG

Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που στοχεύει στο να γνωρίσουν τα παιδιά το θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης και να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικές δράσεις >>>

 

Μαθητές θα παρατηρήσουν την μετανάστευση πτηνών που συγκεντρώνονται αυτή την εποχή στην παραλία της Θεσσαλονίκης, κατά το τριήμερο Δευτέρα 8 έως και την Τετάρτη 10 Απριλίου σε χώρο του Ο.Λ.Θ. (όρμος Θεσσαλονίκης)

Στο σημείο του όρμου της Θεσσαλονίκης, οι μικροί μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα της ενημέρωσης και της παρατήρησης των μεταναστευτικών πτηνών που συγκεντρώνονται εκεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και συμμετέχοντας σε σχετικό εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Στην τριήμερη δράση, που στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με το θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης αλλά και την ευαισθητοποίησή τους για την ανάληψη ενεργειών σχετικών με την προστασία της θάλασσας, αναμένεται να συμμετέχουν πάνω από 200 μαθητές, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

«Ο όρμος της Θεσσαλονίκης είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο υδάτινο οικοσύστημα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Θεσσαλονίκης όπου τα τελευταία χρόνια, λόγω και της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού παρατηρείται μείωση των ρυπαντικών φορτίων, αύξηση της διαφάνειας και της ιχθυοπανίδας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σε κάθε περίπτωση η συνδρομή των πολιτών σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι καθοριστικής σημασίας και για τον λόγο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης δίνει έμφαση στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως μέσο βελτίωσης του περιβάλλοντος της πόλης» κατέληξε ο κ. Ζέρβας.

Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της παιδικής HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) και γίνεται σε συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.).