Βρέθηκαν λαμπρά κτίρια, τείχη, ναοί, ακόμη και η ακρόπολή της, όμως η ταυτότητά της παραμένει άγνωστη! >>>

 

Για ένα μοναδικό αρχαίο εύρημα μιλάει, απόψε, στις 8.15 μ.μ.  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Στέλλα Δρούγου, καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία της, που έχει θέμα: "Μια άγνωστη αρχαία πόλη στην Πίνδο", εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος "Φιλολογικά Βραδινά" του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ "Ο Φιλόλογος".

Η κ. Δρούγου θα μιλήσει για τις ανασκαφές στο Καστρί Γρεβενών, όπου εδώ και πάνω από δέκα χρόνια ανασκάπτεται μια πολιτεία που κρατά μυστικό ακόμη το όνομά της. Η περιοχή ταυτίζεται με τη χώρα των αρχαίων Τυμφαίων, που ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του στην Ανατολή. Ομως, παρά το ότι έχουν εντοπιστεί λαμπρά κτίρια, τείχη και ναοί, η ταυτότητά της παραμένει άγνωστη. Τα στοιχεία είναι πολλά, λέει η Στ. Δρούγου. Δείχνουν τη λειτουργία μιας σημαντική πόλης, που ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. - αρχές 3ου αι. π.Χ. και ακολούθησε τη μοίρα των υπόλοιπων μεγάλων μακεδονικών πόλεων, που βρέθηκαν στον δρόμο των Ρωμαίων: καταστράφηκε. Η καταστροφή της ακρόπολής της τοποθετείται στο 150 π.Χ.