Για τη μείωση των πόρων από ΚΑΠ και ΣΑΤΑ διαμαρτύρεται ο Θ. Παπαδόπουλος – Ζητά κατανομή με βάση τη νέα απογραφή >>>

 

Καταγγέλλει την κυβέρνηση ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος σχετικά με την «άδικη», όπως τη χαρακτηρίζει, κατανομή των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ), σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου.

Υπογραμμίζει ότι «οι θεσμοθετημένοι πόροι της αυτοδιοίκησης (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ) κατανέμονται στους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους, όπως αυτός προκύπτει από την τελευταία απογραφή του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάιο του 2012, η κατανομή των πόρων θα έπρεπε να γίνει στην βάση των δεδομένων της απογραφής του 2011 και όχι αυτής του 2001, που είναι ανεπίκαιρη και πλέον άκυρη”. Καταγγέλλει ότι και για την φετινή χρονιά «η κυβέρνηση προωθεί τροπολογία η οποία προβλέπει ότι η κατανομή των πόρων στους δήμους για το 2013 θα γίνει και πάλι βάσει της απογραφής του 2001 αντί του 2011. Ως συνέπεια δήμοι, όπως ο δήμος Θέρμης, που είχαν μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή να χάνουν εκατομμύρια ευρώ».

Ο δήμαρχος δηλώνει, επίσης, πως «θέλοντας να καλοπιάσουν τους επικοινωνιακά ισχυρούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, επιχειρούν να μεταθέσουν ακόμη και την απογραφή του πληθυσμού, παραβιάζοντας ευθέως ρητές διατάξεις του Συντάγματος και γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τις βασικές αρχές της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης”.

Κι ο δήμαρχος Θέρμης αναρωτιέται: “Ποιοι και με ποιο δικαίωμα αντιμετωπίζουν τους κατοίκους μας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Η διετής καθυστέρηση και η πραξικοπηματική παραβίαση συνταγματικών διατάξεων και νομών, μαρτυρά ότι οι άνθρωποι τίποτα δεν κατάλαβαν από τα συγκλονιστικά που ζούμε τρία χρόνια τώρα. Δεν διδάχθηκαν, δεν έμαθαν. Συνεχίζουν με την ίδια αρρωστημένη νοοτροπία να νομίζουν πως δικαιούνται να αποφασίζουν όπως τους βολεύει και όπως εξυπηρετεί τις Δημόσιες Σχέσεις τους».

Ο κ. Παπαδόπουλος εναποθέτει τις ελπίδες του στους βουλευτές και στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Θεωρώ ότι οι βουλευτές – ιδιαίτερα εκείνοι που εκπροσωπούν τους κατοίκους που με την επαίσχυντη αυτή τροπολογία αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β κατηγορίας – δεν θα συγκατανεύσουν στην απόπειρα παραβίασης του δικαίου. Επιπλέον, αν τυχόν περάσει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί, και να κατανεμηθούν οι πόροι της αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τον πραγματικό αριθμό των κατοίκων κάθε ΟΤΑ, όπως αυτοί καταγράφηκαν στην επίσημη απογραφή του πληθυσμού του 2011», υπογραμμίζει.