euro_coins_and_banknotes_thumb
Πώς από την διεθνή έρευνα για τις εταιρίες του είδους στην οποία συμμετέχουν “Τα Νέα”, προκύπτει σχέση 12 εταιριών με τον… ίδιο άνθρωπο >>>

 

Ιδιότυπο γαϊτανάκι 12 οφσόρ εταιρειών με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και δικαιούχους στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία που διέρρευσαν από τον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής και αποκτήθηκαν από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Την υπόθεση αποκαλύπτουν «Τα Νέα», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην παγκόσμια έρευνα για την αποκάλυψη του μυστικού κόσμου των υπεράκτιων εταιρειών.

Σύμφωνα με την έρευνα, μέτοχοι, διευθυντές και διαχειριστές τουλάχιστον 12 οφσόρ εταιρειών φέρονται να είναι δύο αδέλφια, άντρας και γυναίκα, και μία συνεργάτιδά τους, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στο Ωραιόκαστρο. Τα δύο αδέλφια είναι επιχειρηματίες με πλούσια δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδας: από μετοχές σε τράπεζες του εξωτερικού και εταιρείες ακινήτων έως επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και ξενοδοχεία πολυτελείας, η επιχειρηματική τους φαρέτρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες φαίνεται πως περιλαμβάνει πολλά βέλη.

Η έρευνα δείχνει ότι καμία από τις 12 οφσόρ του Ωραιοκάστρου δεν είναι γνωστή στις ελληνικές φορολογικές Αρχές. Τα δύο αδέλφια επέλεξαν να μην απαντήσουν στα ερωτήματα που τους υπέβαλε η εφημερίδα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δημιούργησαν τις υπεράκτιες εταιρείες.

Ιδιαίτερη εντύπωση στη συγκεκριμένη υπόθεση προκαλεί η «πολυεθνική» σύνδεση ανάμεσα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στο Ωραιόκαστρο, στην Ουκρανία, στην Κύπρο και στην Ιρλανδία. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, o 60χρονος αδελφός συνδέεται με ουκρανό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο των μεταλλείων. Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία, με περιουσιακά στοιχεία που λέγεται ότι ξεπερνούν τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο δαιδαλώδες σύστημα των υπεράκτιων εταιρειών του Ωραιοκάστρου φαίνεται να διαδραματίζει η υπεράκτια Seffron Ltd., με μοναδικό μέτοχο τον 60χρονο επιχειρηματία Π.Κ. Η συγκεκριμένη οφσόρ κατέχει το 76% της ιρλανδικής Homertron Trading Ltd. με έδρα το Δουβλίνο, η οποία ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στο εμπόριο χάλυβα και σιδήρου. Η Homertron Trading το 2011 είχε στην κατοχή της το 23,5% της ουκρανικής τράπεζας Kreditprombank, ενώ εταίρος ήταν και ο Ουκρανός μεγιστάνας μέσω μιας άλλης υπεράκτιας, της κυπριακής Carlit Investments Limited με έδρα την Λεμεσό.

Εδώ ενέχονται δύο Κύπριοι από τη Λεμεσό, που φαίνεται να αποκτούν μετοχές της Homertron, όπως και ο Ουκρανός, μέσω της κυπριακής Carlit Investments. Οι δυο Κύπριοι φέρονται εντολοδόχοι διευθυντές σε διάφορες οφσόρ εταιρείες.

Η μητρική της Seffron κατέληξε σε… Κύπρια το 2007 κι από εκεί στον… άνθρωπο από το Ωραιόκαστρο. Εκείνος αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο από τα 50.000 στα 8,75 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος έχει “βάλει πόδι” ως στρατηγικός επενδυτής σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και έχει συνάψει μεγάλες συμβάσεις και με το ελληνικό Δημόσιο.

Η σύζυγος του ουκρανού μεγιστάνα δραστηριοποιούνταν στον χώρο των ακινήτων ως μοναδική μέτοχος της ιρλανδικής Nesant International Ltd, νόμιμος εκπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος από το Ωραιόκαστρο… Η σύζυγος του ουκρανού μεγιστάνα, την ίδια στιγμή, είναι και διευθύντρια στην υπεράκτια εταιρεία Wolfforth Ltd. με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στην οποία μοναδικός μέτοχος εμφανίζεται ο επιχειρηματίας από το Ωραιόκαστρο...


από http://www.tanea.gr