Θέμα του, «Κοινωνική Οικονομία - H εναλλακτική λύση», σκηνοθέτες του η Σοφία Παπαχρήστου και ο Κωστής Παπαναστασάτος >>>
Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Π. Ζάνας του “Ολύμπιον” στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Το παρουσιάζει το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και το προλογίζει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων της Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Σοφία Παπαχρήστου και ο Κωστής Παπαναστασάτος ταξίδεψαν 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά. το ντοκυμαντέρ αναδεικνύει δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης κι απασχόλησης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας.
Εν καιρώ κρίσης στην Ελλάδα συζητείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Με την ευκαιρία της προβολής του ντοκυμαντέρ, θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της Σοφίας Παπαχρήστου, σκηνοθέτη του ντοκυμαντέρ, του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, του Ανδρέα Ρουμελιώτη, συγγραφέα και δημοσιογράφου, του Γιώργου Οικονόμου, Διδάκτωρα Φιλοσοφίας Παν. Κρήτης, συγγραφέα και του Μάκη Αναγνώστου, Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΒΙΟ.ΜΕ.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σοφία Αδάμ, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.