Εκδήλωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης ετοιμάζει στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Πολιτισμού του κόμματος - Να βρούμε τη "χρυσή λύση" λέει ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης >>>


«Και μετρό και αρχαία». Αυτό θα είναι το σύνθημα μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, που θα πάρουν μέρος, το μεσημέρι του Σαββάτου, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κι ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων για το θέμα των ευρημάτων στον –υπό κατασκευή- σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.

Όπως είπε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, το μέλος της γραμματείας του Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Μαρία Τζώγα, στην εκδήλωση που θα γίνει στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στο ύψος του ΙΚΑ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερώσουν τους Θεσσαλονικείς για τις εξελίξεις στο θέμα.

Απορρίπτει την πρόταση του Επιμελητηρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Τζώγα απέρριψε την χθεσινή πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την κατασκευή του σταθμού της Βενιζέλου μετά την αποξήλωση των ευρημάτων και την επανατοποθέτησή τους στο σημείο που βρέθηκαν. «Η πρόταση αυτή είναι μια μέση λύση που μας βρίσκει αντίθετους. Μετά την αποξήλωση κανείς δε μας εγγυάται ότι τα ευρήματα θα επανατοποθετηθούν ακριβώς όπου βρέθηκαν, ενώ, ταυτόχρονα, η μετακίνησή τους από τη φυσική τους θέση καταστρέφει την ιστορική συνέχειά τους», υποστήριξε.

Το μέλος του Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ κατηγόρησε την εταιρία «Αττικό Μετρό Α.Ε.», ότι «παραπλάνησε το ΚΑΣ με την αρχική της θέση, που μιλούσε για ανέφικτη συνύπαρξη ευρημάτων και μετρό». Ισχυρίστηκε ότι «η εταιρία αποδεικνύεται ότι είναι αναξιόπιστη» και πως επανεξέτασε το θέμα μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από την τοπική κοινωνία, αρχαιολόγους, τους φορείς και τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ. «Την εταιρία την υποχρεώσαμε να επανατοποθετηθεί και αυτό δείχνει συμφέροντα που κρύβονταν στη στάση της», υποστήριξε.

Η κ. Τζώγα τόνισε πως, στον 21ο αιώνα δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για τους μηχανικούς και επέμεινε πως η εταιρία πρέπει να βρει μια καλύτερη λύση, αφού η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα συνύπαρξης και του μετρό και των αρχαίων. Απέρριψε, δε, ότι η υιοθέτηση οποιασδήποτε άλλης λύσης θα επιμηκύνει το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου και θα αυξήσει το κόστος του.

Ζέρβας: Υλοποιήσιμη η λύση του ΤΕΕ/ΤΚΜ 
Υλοποιήσιμη κρίνει την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τον, υπό κατασκευή, σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, όπου βρέθηκε βυζαντινός μαρμαρόστρωτος δρόμος, ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος του δ.σ. της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και μηχανικός, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ. Ζέρβας, μιλώντας στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, τόνισε πως «μάλλον προκύπτει κάποια λύση, αφού, με την πρόταση του ΤΕΕ, μέρος των ευρημάτων θα μπορέσει να εκτεθεί εκεί που βρέθηκε».

Για τις αντιρρήσεις που προέβαλε το μέλος της γραμματείας του Τμήματος Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, Μαρία Τζώγα, σύμφωνα με την οποία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα ευρήματα, αν αποξηλωθούν, θα επιστρέψουν, δήλωσε πως «ο καθένας μπορεί να έχει τις ευαισθησίες του, όμως οι εταίροι, που είναι η ‘Αττικό Μετρό’, μια 100% κρατική εταιρία, ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, εγγυώνται κάτι τέτοιο. Δεν είναι φορείς που άλλα θα πουν κι άλλα θα κάνουν» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε καλόπιστα τις προτάσεις» και «να είμαστε ανοικτοί σε λύσεις».

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε πως, με τη λειτουργία των εργοταξίων του μετρό «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 13 ανοικτές πληγές στην πόλη» και ο χρόνος πιέζει για λύση.