marathnios_megas_alexandros_20130421_05.jpg

Περισσότεροι από 12.000 δρομείς κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 21 Απριλίου, συμμετέχοντας στα αγωνίσματα του 8ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και συντρίβοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Κάποιοι, πάντως, συγκέντρωσαν πάνω τους τα βλέμματα: >>>

 

Τη διοργάνωση τίμησαν ο Παραολυμπιονίκης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, όπως και ο Ευάγγελος Νίκου, οι οποίοι με χειρήλατο αγωνιστικό καροτσάκι-ποδήλατο κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μαραθώνια διαδρομή και μάλιστα σε εντυπωσιακό χρόνο, γεγονός που μαρτυρά την απίστευτη θέληση του μυαλού και του σώματός τους. Άξιος συγχαρητηρίων και παράδειγμα προς μίμηση και ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, που συμμετείχε στον Δρόμο 5χλμ., επίσης με χειρήλατο αγωνιστικό καροτσάκι-ποδήλατο.

Στον Μαραθώνιο συμμετείχε και τερμάτισε ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στη δισκοβολία, Σάββας Πανάβογλου, ενώ στα 5χλμ έτρεξε ο Ολυμπιονίκης του Τάε Κβο Ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, που με τον τερματισμό του προσέφερε 1.000 ευρώ στο Ορφανοτροφείο «Μέλισσα», μέσω της WIND Running Team.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στη συμμετοχή του Ιάπωνα πρέσβη, Χιρόσι Τόντα, στον Μαραθώνιο. Στο Δρόμο 5χλμ. συμμετείχε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, που κατά τη διάρκεια των απονομών έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης στη Βοστώνη, παραδίδοντας στον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Ρόμπερτ Σάντερς, μαύρο βραχιολάκι με το μήνυμα «Thessaloniki to Boston». Παρόμοιο βραχιολάκι έφεραν στον καρπό τους και όλοι οι μαραθωνοδρόμοι, κατά τη διάρκεια του αγώνα τους.

marathonios_megas_alexandros_ena_sta_pente_20130422_06.jpg

Στο Δρόμο 10χλμ έτρεξε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στα 5χλμ τερμάτισε η Βουλευτής Έλενα Ράπτη, προωθώντας την εκστρατεία «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

8th International Marathon Alexander the Great Marathon & 5km &10km Road Race Thessaloniki Greece 21 April 2013. Photos Giannis Papanikos

Γεννημένος στις 23-8-1929, ο Παναγιώτης Σαμαράς, ο γηραιότερος δρομέας της διοργάνωσης, έτρεξε στα 5χλμ και τερμάτισε σε 41:53(!), ενώ στον ίδιο Δρόμο συμμετείχε και τερμάτισε ο 12 ετών και λίγων ημερών Δημήτρης Καρανικόλας, ο νεότερος δρομέας. Στα 5χλμ τερμάτισε και ο 15χρονος Μάριος Χατζηδήμου, νικητής του παγκόσμιου διαγωνισμού έκθεσης της Ολυμπιάδας του Λονδίνου.

Αξιοσημείωτη είναι η συγκινητική προσπάθεια και ο τερματισμός στα 10χλμ του τυφλού δρομέα Στέργιου Ιωαννίδη, καθώς επίσης και ο τερματισμός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Μαραθώνιο του ιερέα Θεόδωρου Περπερίδη. Σε έναν ακόμη Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» έδωσε το «παρών» και ο Γιώργος Κώστα, Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που έχει τρέξει και σε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Εντυπωσιακός ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Κρυστάλλης, που αφού τερμάτισε τον Μαραθώνιο, κατευθύνθηκε προς την αφετηρία των 5χλμ. όπου συνάντησε τη σύζυγο και την κόρη του και έτρεξε μαζί τους και αυτήν τη διαδρομή!