xounta_papadopoulos_01.gif

Ανησυχητικό, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζεται το ποσοστό 30% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Metron Analysis την οποία δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, το οποίο >>>

θεωρεί ότι τα πράγματα «ήταν καλύτερα στην περίοδο της δικτατορίας από ό,τι σήμερα».
Το ποσοστό αυτό διαχέεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αν και τα ποσοστά είναι σαφώς μικρότερα στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς.
Ειδικότερα, στο Βαρόμετρο της Metron Analysis φαίνεται ότι το 30% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση: «Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ό,τι σήμερα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;». Με την πρόταση διαφωνεί το 63% και το 7% δεν απάντησε.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή ανά κόμμα, ποσοστό 46% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμφωνεί και 50% διαφωνεί με την πρόταση, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί το 24% και διαφωνεί το 71%.
Στο ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά είναι 13% «ναι» και 84% «όχι», στους Ανεξάρτητους Έλληνες 45% «ναι» και 42% «όχι», στη Χρυσή Αυγή 58% «ναι» και 30% «όχι». Ακόμη, στη ΔΗΜΑΡ το «ναι» είναι 12% και στο ΚΚΕ το 17%.
Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) πιστεύει ότι στη δικτατορία τα πράγματα ήταν χειρότερα σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης και η μεγάλη πλειοψηφία (63%) υποστηρίζει ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας ήταν χειρότερη την περίοδο της δικτατορίας.
Οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι σε ό,τι αφορά τα θέματα διαβίωσης (46% λένε καλύτερα και 45% χειρότερα), αλλά κατά πλειοψηφία συμφωνούν ότι ήταν καλύτερα επί δικτατορίας σε θέματα ασφάλειας (59% έναντι 36% που λένε ήταν χειρότερα).
Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά από τη Metron Analysis σε δείγμα 1.001 ατόμων σε όλη τη χώρα στο διάστημα 16-17 Απριλίου.