heroin_1.bmp

Πράσινο φως για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με την έγκρισή της από το Eurogroup, δίνει η τρόικα με ανακοίνωσή της. >>>

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για το χαράτσι των ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2013, ενώ τονίζεται ότι με τα 50 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διασφαλίζεται η ασφάλεια του συστήματος και των καταθέσεων.

Την είδηση ανακοίνωσε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «στόχος είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα από εφέτος [...] ώστε να ζητήσουμε μια δραστική μείωση του δημοσίου χρέους». Αναφερόμενος στην κυπριακή κρίση, σημείωσε ότι δεν θα μεταβάλει το μακροοικονομικό σενάριο για την Ελλάδα.

Ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «καλά νέα».

Η συμφωνία προβλέπει την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με τις πρώτες 4.000 απομακρύνσεις έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.