Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Χέρι - χέρι προχωρούν δήμος Θεσσαλονίκης και Ιερά Μητρόπολη σε θέματα ανακύκλωσης και καθαριότητας - Τι είπαν Άνθιμος-Μπουτάρης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου - "Και τα ζευγάρια μαλώνουν" απάντησε ο δήμαρχος όταν τον ρώτησαν για τις σχέσεις τους >>>


''Η ανακύκλωση και η καθαριότητα είναι πολιτισμός, πέρα απο κοινοτική οδηγία. Η εκκλησία θεώρησε πως με της ενέργειές της και τις δυνατότητές της μπορεί να βοηθήσει ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για αυτό το σημαντικό θέμα. Γι αυτό εκτιμώ και ευχαριστώ τον Μητροπολίτη για αυτή του την πρωτοβουλία'' τόνισε κατα την εισήγησή του ο κ. Μπουτάρης.

Η εκκλησία, όταν το πλήρωμά της είναι και πλήρωμα του Δήμου, καλείται να ανταποκριθεί σε μια προσπάθεια πολιτισμού και καθαριότητας. Όταν υπάρχουν τομείς που συμπίπτουν οι αρμοδιότητες Εκκλησίας και Δήμου, οι αρχές πρέπει να συνεργάζονται'' επισήμανε απο την μεριά του ο Παναγιώτατος.

Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε τις δράσεις που μαζί με την συνεργασία του Δήμου, μπορεί να συμμετάσχει η εκκλησία. Αυτές είναι:

  • Διανομές εντύπων και αφισών σε διάφορα ενοριακά κέντρα και εκκλησιαστικές οργανώσεις.
  • Εξορμήσεις καθαρισμού απο ενοριακές - εκκλησιαστικές μαζί με δημοτικές εθελοντικές ομάδες.
  • Υιοθέτηση πλατειών στο πλαίσιο ενεργειών του προγράμματος του Δήμου:'' Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ την γειτονιά μου.
  • Την ενημέρωση Κληρικών για το θέμα με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών στις εκκλησίες.
  • Την ύπαρξή μπλε κάδων ανακύκλωσης και κάδων ανακύκλωσης γυαλιού, έξω απο τους Ιερούς Ναούς.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και της καθαριότητας για το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανάφερε πως: ''θέλουμε να πηγαίνουμε όσο γίνεται λιγότερα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ καθώς έτσι μειώνονται σημαντικά τα δημοτικά κόστη. Στον έναν χρόνο που έχει συστηματικοποιηθεί η ανακύκλωση απο τον Δήμο, υπάρχει κέρδος 500.000 ευρώ κέρδος στα ταμεία του''.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων τόσο για το ευχάριστό κλίμα της συνάνάντηση, όσο και για τις περαιτέρω συνεργασίες Δήμου- Μητρόπολης, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως: στην αρχή η σχέση μας ήταν αρκετά κακή. Όμως για το καλό της πόλης η θρησκευτική και η πολιτική ηγεσία πρέπει να συνεργάζονται, τα υπόλοιπα είναι λόγια. Άλλωστε και τα ζευγάρια τσακώνονται, το θέμα είναι να μην χωρίζουν''.

Ενώ απο την μεριά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμος ανέφερε πως: ''διαρκής είναι η συνεργασία, υπάρχουν μερικά θέματα στα οποία διαφωνούμε αλλά στα περισσότερα υπάρχει συμφωνία''.