Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ι. Τσουκαλάς θα είναι ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης >>>

 

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση θα αποτελέσει αντικείμενο της ομιλίας που θα δώσει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου 2013, στις 4.30 το απόγευμα, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο κος Τσουκαλάς θα παρουσιάσει συγκριτικά στοιχεία για τις επιδόσεις σε έρευνα και καινοτομία της ΕΕ, των ΗΠΑ και των χωρών BRICKSκαι θα εστιάσει στη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» που υλοποιεί το «Τρίγωνο της Γνώσης» (Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία) και φέρνει κοντά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν, ακόμη, δυο κορυφαία στελέχη εταιρειών που ηγούνται παγκοσμίως στους τομείς του λογισμικού και των τηλεπικοινωνιών: Οι

  • Tommy Bao (Jianlin), Huawei
    Executive Director, Huawei Greece
  • Δρ Φώτης Δραγανίδης, Microsoft
    Γενικός Διευθυντής του «Microsoft Innovation Center», Microsoft Hellas,

θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους και θα μιλήσουν για τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με τη σύγκλιση μεταπτυχιακών σπουδών, έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει αναφορά και στο πώς οργανισμοί όπως το European Institute of Innovation and Technology (EIT), το Microsoft Innovation Center και η HUAWEI συνεισφέρουν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται «Τρίγωνο της Γνώσης».

Η νέα στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το χάσμα καινοτομίας που χαρακτηρίζει την ΕΕ, η οποία αδυνατεί να μετατρέψει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και θα θωρακίσουν την ΕΕ απέναντι στις επερχόμενες προκλήσεις.

Η δυνατότητα του Ελληνικού ερευνητικού και παραγωγικού ιστού να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να προσαρμοστεί σε αυτό το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον αποτελεί στοίχημα επιβίωσης για τη χώρα.

Γλώσσα των ομιλιών η αγγλική. Η ημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές και σε όλους όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τις πολιτικές καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το πώς αυτές υλοποιούνται στον ακαδημαϊκό χώρο, με συγκεκριμένα παραδείγματα από τον τομέα των Πληροφοριακών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων.