european_parliament_1.jpg

Ιδιαίτερα επικριτική για τους χειρισμούς της κυπριακής κρίσης από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αλλά και της λύσης που τελικά επεβλήθη, εμφανίστηκε η επικεφαλής >>>

των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο, παρουσία της υπουργού των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας κας. Lucinda Creighton και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις  κ. Olli Rehn.

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ χαρακτήρισε τη λύση που επελέγη στην Κύπρο ως ένα πείραμα που εύλογα δημιούργησε αμφιβολίες στους καταθέτες σε όλη την Ευρώπη για τον εάν οι καταθέσεις τους είναι πλέον  ασφαλείς.

Η κα. Γιαννάκου επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή, περάν της μεγάλης ανησυχίας που προκάλεσε σε όλη την Ευρώπη, δημιουργεί και βάσιμες υποψίες ότι  εάν αυτό είχε συμβεί σε μια άλλη μεγαλύτερη χώρα ή κάποιο κράτος μέλος του βορρά, η λύση αυτή δεν θα είχε επιλεγεί.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Η λύση ήταν λάθος και καταστροφική. Έγινε βέβαια κατ' ανάγκη αποδεκτή από την ηγεσία της Κύπρου. Στην ουσία τιμωρήσατε μια νέα ηγεσία, η οποία μόλις είχε εκλεγεί και υπονομεύσατε κατά κάποιο τρόπο το μέλλον της".

Τέλος, η κα. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι η απόφαση για την Κύπρο πρέπει να γίνει μάθημα για την Ευρώπη. "Ή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση συνολικά γιατί το πρόβλημα είναι συνολικό, γιατί ο διεθνής ανταγωνισμός είναι συνολικός ή δεν μπορούμε. Ή δεχόμαστε και εφαρμόζουμε της αποφάσεις μας ή τις αναιρούμε. Πρέπει να διαλέξουμε", δήλωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ.