boutaris_Auschwitz_20130408_01.JPG
Και Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη στην Πορεία των Ζωντανών – “Τεράστιο πλήγμα το Ολοκαύτωμα” δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης >>>

Τα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπίρκεναου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης, που, μαζί με Εβραίους από την συμπρωτεύουσα, πήρε μέρος στη  συμβολική «Πορεία των Ζώντων» από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.

Στην πορεία, της οποίας ηγήθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ως τιμώμενο πρόσωπο, συμμετείχαν 12.000 άτομα από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ, την Ελβετία, τον Παναμά και το Βέλγιο, καθώς και νέοι από όλη την Ελλάδα.

Στο τέλος της πορείας πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης προς τα θύματα του Ναζισμού κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης άναψε την πρώτη από τις έξι δάδες στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων θυμάτων. Η πρώτη δάδα ήταν αφιερωμένη στους «Δίκαιους των Εθνών» και σε όλους όσους βοήθησαν στη διάσωση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν η πρώτη φορά που η πόλη της Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην Πορεία και τα μέλη της αποστολής ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι του οργανισμού “March of the Living”. 

Στο τέλος της διήμερης επίσκεψης, η αποστολή επισκέφθηκε το Γκέτο της Κρακοβίας, την Εβραϊκή συνοικία και το εργοστάσιο του Σίντλερ. 

«Δεν ξεχνάμε ότι ο μοναδικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μέλη της Εβραϊκής της κοινότητας, τα θύματα αυτού του Ολοκαυτώματος και τους προγόνους τους. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν ξεχωριστή για την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τον κοινωνικό ακτιβισμό της και δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα από το Ολοκαύτωμα.  Η πόλη της Θεσσαλονίκης τίμησε για μία ακόμη φορά τους Εβραίους πολίτες της. Ποτέ Ξανά», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.